10 nov. 2025

Det tråkiga med att inte kunna baka på jobbet och recept på en dunderlimpa!

Jag är så innerligt glad över min franska bistro. Det blev i princip nästan precis som jag hade tänkt mig. Vissa delar blev bättre, andra fick bli på ett annat sätt än jag hade tänkt. Jag stortrivs och tack och lov hittar fler och fler matglada till oss även kvällstid. 
Ska jag vara ärlig är möjligheten att baka eget bröd det enda jag saknar. Vi har helt enkelt inte plats och det kolliderar i tid med allt annat vi använder ytor och ugnar till. Vad jag kan baka, och kommer att göra till jul, är den här goda filmjölkslimpan som är fullproppad med frukt, nötter och frön. Till och med russin blir gott i det här brödet så jag rekommenderar dig varmt att göra ett julbak eller två. Receptet kommer här nedan. 
Smaklig läsning!


Filmjölkslimpa med frukt, frön och nötter3 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1 dl pumpafrö
1 dl solroskärnor
½ dl linfrö
2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 dl hackade aprikoser
1 dl russin
1 dl hasselnötter  

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölk och blanda väl.
Smörj en form 1 ½ liter, ös ner smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 min.
Låt brödet ligga kvar i formen 15 min innan det stjälps upp.

Tips!
Jag sätter in en digitaltermometer efter 30 min.
När brödet håller 93 grader i mitten är det klart.

Jaga bort vintermörkret för en stund med min Marockansk lammgryta med saffran och citron

När vintermörkret kommer får jag sån oerhörd reslust. Jag kan liksom inte vänta tills sommaren kommer till oss. Men plikten kallar och resandet får vänta så jag gör en inre resa i mitt eget kök istället. Saffran och citron sätter smaken på veckans lammgryta inspirerad av Marocko. Smaklig läsning!



















Marockansk lammgryta med saffran och citron, 4 port
3 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1tsk gurkmeja
1 nypa salt
2 msk olja
2 msk yoghurt
600 gr grytbitar av lamm, nöt går också bra
2 gula lökar
1 citron i tunna skivor
½ pkt saffran
3 medelstora tomater, hackade
olja
salt och peppar
koriander eller annat kryddgrönt


Mortla vitlöken med kryddor, salt och 2 msk olja.
Lägg grytbitarna i en skål, häll i vitöksmoset och 2 msk yoghurt.
Blanda väl och låt marinera 1 timme på köksbänken eller över natten i kylskåp.
Skiva löken tunt och stek den i en traktörpanna tills den börjar bli genomskinlig.
Lägg ner grytbitarna lite i taget och bryn dem runt om.
Lägg i hackad tomat och citronskivorna tillsammans med saffran.
Slå på vatten så det täcker och koka sakta 1-2 timmar.
Smaka av med salt och peppar under tiden.
Servera med ris eller bulgur och mina rostade morötter.


Rostade morötter och kikärtor
1 frp kokta kikärtor
4 medelstora morötter
½ gul lök
olja
1 tsk spiskummin
½ tsk kardemumma
½ tsk gurkmeja
olja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj kikärtorna, siva löken och skär morötterna i stavar.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Ringla över olja, och strö över kryddorna.
Salta och peppra lätt.
Rosta hela härligheten ca 15 min i ugnen.

1 nov. 2025

Söndagar och "Helstekt högrev med parmesan och soltorkade tomater"

Vi jobbar för det mesta alla dagar utom söndagar. De är heliga sedan tiden på krogarna runt Stureplan på 90- och 00-talet.
En perfekt söndag börjar med en långsam frukost med te, gott bröd, god ost och marmelad följt av en stark kopp kaffe. Sedan gärna en timme eller två i soffan med hunden, en serie eller film. Ingen större lunch utan man tar det som finns. En tur i svampskogen eller ett röj i trädgården. Och någonstans där i mitten har någon slängt in en stek i ugnen som blir klar lagom till kvällen, till exempel "Helstekt högrev med parmesan och soltorkade tomater" som du hittar receptet på här nedan. Hur ser din bästa söndag ut?

En bit högrev eller annat nötkött, ca 1,2 kg
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes
Smör
Soltorkade tomater
Parmesan

Sätt ugnen på 140 grader.
Krydda köttet med salt, peppar och chiliflakes.
Lägg en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om.
Lägg över i en liten ugnsfast form och lägg en klick smör på köttet.
Sätt i en termometer och ställ in köttet i ugnen.
Vid 56 grader är det dags att ta ut köttet. Slå folie omkring det och låt vila minst en timme.
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Hyvla över rejält med parmesan, jag brukar ta potatisskalaren, och strö sedan över strimlade torkade tomater.

En god vinägrett
1 dl olja från de soltorkade tomaterna
2 msk balsamvinäger
En nypa salt
Svartpeppar
Några soltorkade tomater
Mixa alla ingredienser och använd till exempel till en potatis- eller pastasallad.

19 okt. 2025

Novent - Bakad Mont d´Or med rosmarin, vitlök och honung


 

Hur ställer ni er till det nya fenomenet ”Novent”? Till skillnad från Halloween tycker jag det är briljant. När om någon gång behöver man maxa myset om inte i november?! December och advent är futtiga tre veckor fram till jul som för min del mest består av jobb. Så i år går jag all in på ”Novent” både hemma och på Bistron. Dags att maxa myset helt enkelt. Har du provat Mont d´Or?

En krämig, mild, barkomsluten ost som blir helt ljuvlig när den bakas i ugnen– perfekt när man vill ha något mysigt och lyxigt utan att det känns alltför juligt. 

 Smaklig läsning!

 

Bakad Mont d´Or med rosmarin, vitlök och honung

1 Mont d´Or i sin låda

2-3 klyftor vitlök

färsk rosmarin eller timjan

1 msk flytande honung

2 msk vitt vin

 

Ta av plasten men behåll osten i lådan.

Klä in botten i aluminiumfolie.

Kryssa ytan och tryck ner vitlök och örter i snitten.

Ringla över honung och slå över en skvätt vin om du har.

Grädda mitt i ugnen på 200 grader 20-25min. Osten ska bubbla och vara helt smält.

Ställ fram lådan på bordet och doppa bröd, rostade rotfrukter eller päron i den smälta osten.

 

 

Tips!

Till den smälta osten passar ett vitt vin med lite fetma och syra t.ex Chardonnay från Jura eller Bourgogne. En Pinot Noir är fruktig nog för osten men inte för tung. Must på päron eller äpple med en kvist rosmarin i är också gott.


21 sep. 2025

Morotssoppa med röd curry och örtsmul, 2 port

Morotssoppa med röd curry, 2 port
4 medelstora morötter i bit
5 dl vatten
1 buljongtärning – höns eller grönsaks
1 gul lök, skivad
1 bit ingefära, riven
1 vitlök, riven
1 tsk röd currypasta
Olja
Salt och peppar

Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull.
Tillsätt morötterna och den röda curryn.
Slå på 5 dl vatten och lägg i buljongtärningen.
Koka tills morötterna blivit mjuka.
Mixa soppan slät och tillsätt sedan cocosmjölken.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer currypasta.

Ört- och vitlökssmul
1 skiva gammalt bröd
1 -2 tsk finhackad vitlök
2 msk hackad persilja
salt och peppar
olja att steka i

Riv brödet och stek tillsammans med vitlök och persilja tills det blir gyllene och frasigt. 
Doften är underbar!

 



Minns i november den ljuva september...

Vilken härlig månad vi lämnar bakom oss. Jag har verkligen njutit av brittsommarvärmen och passat på att plocka galet mycket svamp. Värmen och regnet har gett rekord i svampkorgen varje gång.

Nu kryper sig hösten på och då bjuder jag gärna på en härlig stek med goda tillbehör. En krämig och vitlöksdoftande gratäng på potatis eller rotfrukter rostade i ugnen tillsammans med en god sås hör till precis som lite pikanta tillbehör. I dag bjuder jag på klassisk pressgurka och balsamkokta björnbär till steken. Smaklig läsning!

Balsamicokokta björnbär

Balsamicokokta björnbär

1 kg björnbär

700 gr socker

1 dl balsamvinäger

Lägg björnbär och socker i en kastrull och koka 10 min.

Slå i balsamvinägern och koka 5-10 min till.

Häll upp på väl rengjorda burkar.

Förvara kallt.