8 nov. 2020

Tortellini med champinjoner och rosmarinsmör, 6 port



2 msk neutral olja
500 gr champinjoner eller annan fast svamp
6 msk smör
3 klyftor vitlök, riven eller pressad
salt och peppar
1 msk hackad, färsk rosmarin
1/2 dl torrt vitt vin
1 msk kycklingfond

Skiva svampen och bryn den i 2 msk olja, ca 3-5 min.
Tillsätt smör, vitlök och hackad rosmarin. Låt sjuda några minuter
Häll i vin och kycklingfond, smaka av med salt och peppar.
Låt hälften av vätska koka bort, det tar bara några minuter.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Lägg upp på tallrikar lägg på svampen och lite rosmarin.




1 nov. 2020

Grönkålssallad med ädelost och ljummen päronvinägrett

Sallad
Späda grönkålsblad

Ädelost
Rostade valnötter

Fördela grönkålsbladen på tallrikar, strö över rostade valnötter och riv över osten.
Ringla över den ljumna dressingen – servera direkt.


Ljummen päronvinägrett
2 schalottenlökar
2 msk + 1 dl rapsolja
1 stort tärnat päron av fast sort
1 msk vatten
½ citron, saften
2 msk honung
Salt och peppar

Skala och skiva löken. Fräs den i den mindre mängden olja 5-6 min.
Tillsätt päronet och fortsätt steka till päronet börjar bli mosigt.
Häll olja, vatten, citronsaft och honung i en mixer. Tillsätt päron och lök, mixa till en slät vinägrett. Smaka av med salt och peppar.

Ringla den ljumna dressingen över babyspenat, ruccola eller späd grönkål. Riv över lite mögelost och en näve rostade nötter eller frön– servera direkt!

Pumpasoppa med salsiccia, 6 port

 


1 Butternutsquash
2 morötter, i bitar
125 gr cocktailtomater
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 hönsbuljongtärning
ca 5 dl vatten
3 dl grädde
1 pkt salsiccia med piri-piri och vitlök
Olja
Salt och peppar
Skala Butternuten med potatisskalare, dela och kärna ur den. Skär den sedan i bitar.
Fräs lök och vitlök i någon matsked olja i en stor gryta. Tillsätt Butternut, morötter och tomater när löken börjar bli genomskinlig. Häll över vatten och smula ner buljongtärningen. Smula ner timjan och rosmarin. Koka tills allt är mjukt, ca 20 min.
Mixa med mixerstav och slå i grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar och låt sjuda 5 min.
Dela salsiccian och plocka ur själva färsen. Stek den hårt och dela den i små, små bitar.
Servera soppan rykande het och strö över salsicciafärsen.

Krispig, pankopanerad blomkål med sugarsnaps och sötstark sås

 



1 blomkålshuvud
1 näve sugarsnaps
1 ½ dl vetemjöl
ca 1 dl iskallt vatten
2 dl panko, asiatiskt ströbröd
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader, bred ut papper på en plåt.
Bryt, eller skär, loss lagom stora munsbitar av blomkålen.
Häll mjölet i en skål och tillsätt vattnet under omrörning.
Rör till en rinnande smet.
Doppa buketter och sugarsnaps en och en i blandningen, lägg över på plåten.
Strö över panko och grädda dem i ugnen 20-25 min, eller tills de fått fin färg.

TIPS!
Det går fint att använda blomkål, broccoli eller sugarsnaps direkt från frysen.


Sötstark sås
3 msk japansk eller kinesisk soja
1 msk vatten
2 msk risvinäger
1 msk socker
1 msk finhackad ingefära
1 finhackad röd chili

Blanda alla ingredienser och rör tills sockret löst upp sig.

Tomat- och parmesangratinerad gnocchi, 4 port

 


600 gr kokt potatis, gärna en mjölig sort
1 ägg
1 nypa salt
1 msk oregano
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vetemjöl + 3 msk till rullning
smör till stekning

1 brk cocktailtomater
riven parmesan
salt och peppar
färska eller torkade örter

Lägg potatisen i en bunke och krossa den med en gaffel eller liknande.
Tillsätt ägg, salt, oregano, vitlök och mjöl lite i taget, rör ihop till en något kladdig deg.
Strö ut resten av mjölet på en bänk. Dela degen i 3 delar och rulla dem till fingertjocklek.
Skär i 3 cm bitar och tryck sedan till dem lite med en gaffel.
Koka upp 2 L vatten med lite salt.
Lägg ner gnocchin i det kokande vattnet. När de flyter upp till ytan ska de koka ytterligare 30 sek. Lyft upp med hålslev och lägg på en ren handduk för att ånga av.
Sätt ugnen på 230 grader.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna, lägg i gnocchin och låt dem bli gyllene på båda sidor. Lägg över i en ugnsfast form, häll över tomater, salta och peppra. Strö över riven parmesan och ställ in i ugnen ca 10 min tills osten smält och fått fin färg.
Toppa med hackad färsk basilika, oregano eller persilja.




Persiljesallad - 3 ingredienser, oändligt med smak

 



3 dl färsk, hackad persilja
1 gul lök
salt och peppar
1 lime, saften

Skiva löken riktigt tunt, använd gärna en mandolin.
Lägg den i iskallt vatten ca 20 min.
Skölj och hacka persiljan. 
Låt löken rinna av ordentligt och blanda den sedan med persiljan i en skål.
Pressa över limesaft, smaka av med salt och peppar.

Lammfärs med spiskummin och chili, 4 port



600 gr lammfärs
1 vitlöksklyfta, riven
1 kokt potatis, riven
1 msk spiskummin
1 nypa chiliflakes
1 tsk torkad mynta
1-2 msk vatten

Blanda alla ingredienser och tillsätt vattnet ifall färsen känns torr.
Forma avlånga järpar och stek dem sedan tills de fått fin färg och önskad stekgrad.
Jag föredrar mina inte helt genomstekta, men det är helt och håller en smaksak.
Servera med flera grönsakstillbehör och min goda yoghurtsås som du hittar här.