22 nov. 2020

"Saffran muntrar sinnet" - 10 recept med saffran

 


Redan Carl von Linné hade koll på att saffran kan göra oss gladare. 
Mer moderna forskare har visat att saffran inte bara höjer vår sinnesstämning, utan också kan minska depressionssymptom. I år tycker jag vi går loss på saffran i alla dess former för nu att hjälpas åt att hålla humöret uppe.

Här kommer några av mina recept som innehåller saffran:


Pepparkakspannacotta, 4 – 8 port


 

3 dl grädde 
1 tsk vaniljsocker 
½ dl strösocker 
1 tsk pepparkakskrydda 
2 gelatinblad 
krossade pepparkakor 
lingon 

 Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Koka upp grädde med vanilj- och strösocker. 
Tillsätt kryddorna och låt sjuda ca 5 min. 
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem sedan i grädden. 
Häll upp på glas i valfri storlek. 
Dekorera med krossade pepparkakor och frostnupna lingon.

Ugnsbakad lax med saffran- och cocossås, 4 port



600 gr lax 
neutral olja 
dill 
rosépeppar 
1 brk cocosgrädde 
1 msk pressad citron 
½ pkt saffran 
½ fiskbuljongtärning 
salt och peppar 
en nypa chiliflakes 
sockerärtor


Sätt ugnen på 190 grader. 
Olja en ugnsfast form och lägg i laxbitarna. 
Strö över dill och krossad rosépeppar. Salta. 
Baka laxen i ugnen 12-14 min, den ska ha en innertemperatur över 44 grader. 
Häll cocosgrädden i en kastrull tillsammans med saffran, citronsaft och buljongtärning. 
Koka upp och smaka av med salt, peppar och chiliflakes. 
Strimla sockerärtorna och fräs dem snabbt med lite olja i en stekpanna. 
Servera laxen med nykokt ris eller pressad potatis.






8 nov. 2020

"I dessa tider"...

 


Så blev även vi träffade av "den andra vågen". Vi som just rest oss på svaga ben och såg en försiktig ljusning framåt december är nu tillbaka där vi var i våras. Osäkerheten om de kommande veckorna är stor och senaste veckan har jag vacklat mellan hopp och förtvivlan.

Men än en gång slipar vi knivarna, kavlar upp ärmarna och hittar på nya sätta att fortsätta driva vår verksamhet. En e-butik kommer se dagens ljus inom kort - där kan du beställa catering, en helgmeny du färdigställer själv tillsammans med vårat eget knäckebröd, inläggning och annat smått och gott.

Vi hoppas att våra gäster fortsätter att komma och att alla som gått tillbaka till att jobba hemma stöttar oss och våra kollegor. Beställ en lunch för avhämtning, lyxa till det men en helgkasse, köp ett presentkort, en kokbok eller julmat för avhämtning. Vi kommer att komma ut på andra sidan, men vi behöver er hjälp.




Tortellini med champinjoner och rosmarinsmör, 6 port



2 msk neutral olja
500 gr champinjoner eller annan fast svamp
6 msk smör
3 klyftor vitlök, riven eller pressad
salt och peppar
1 msk hackad, färsk rosmarin
1/2 dl torrt vitt vin
1 msk kycklingfond

Skiva svampen och bryn den i 2 msk olja, ca 3-5 min.
Tillsätt smör, vitlök och hackad rosmarin. Låt sjuda några minuter
Häll i vin och kycklingfond, smaka av med salt och peppar.
Låt hälften av vätska koka bort, det tar bara några minuter.
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Lägg upp på tallrikar lägg på svampen och lite rosmarin.




1 nov. 2020

Grönkålssallad med ädelost och ljummen päronvinägrett

Sallad
Späda grönkålsblad

Ädelost
Rostade valnötter

Fördela grönkålsbladen på tallrikar, strö över rostade valnötter och riv över osten.
Ringla över den ljumna dressingen – servera direkt.


Ljummen päronvinägrett
2 schalottenlökar
2 msk + 1 dl rapsolja
1 stort tärnat päron av fast sort
1 msk vatten
½ citron, saften
2 msk honung
Salt och peppar

Skala och skiva löken. Fräs den i den mindre mängden olja 5-6 min.
Tillsätt päronet och fortsätt steka till päronet börjar bli mosigt.
Häll olja, vatten, citronsaft och honung i en mixer. Tillsätt päron och lök, mixa till en slät vinägrett. Smaka av med salt och peppar.

Ringla den ljumna dressingen över babyspenat, ruccola eller späd grönkål. Riv över lite mögelost och en näve rostade nötter eller frön– servera direkt!

Pumpasoppa med salsiccia, 6 port

 


1 Butternutsquash
2 morötter, i bitar
125 gr cocktailtomater
1 gul lök, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 hönsbuljongtärning
ca 5 dl vatten
3 dl grädde
1 pkt salsiccia med piri-piri och vitlök
Olja
Salt och peppar
Skala Butternuten med potatisskalare, dela och kärna ur den. Skär den sedan i bitar.
Fräs lök och vitlök i någon matsked olja i en stor gryta. Tillsätt Butternut, morötter och tomater när löken börjar bli genomskinlig. Häll över vatten och smula ner buljongtärningen. Smula ner timjan och rosmarin. Koka tills allt är mjukt, ca 20 min.
Mixa med mixerstav och slå i grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar och låt sjuda 5 min.
Dela salsiccian och plocka ur själva färsen. Stek den hårt och dela den i små, små bitar.
Servera soppan rykande het och strö över salsicciafärsen.