26 dec. 2020

Saffransrutor med apelsin och kokos, ca 20 bitar


3 ägg
2 ½ dl socker
1 påse saffran
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 gr smält smör
1 dl mjölk
1 apelsin, skalet rivet


Glasyr
50 gr smör, smält
1 tsk vaniljsocker
3 ½ - 4 ½ dl florsocker
2-3 msk saft från apelsinen


Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver.
Rör ner det i äggblandningen ihop med det smälta smöret och mjölk.
Blanda till en slät smet. Bred ut i bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 30 cm.
Grädda kakan mitt i ugnen 20-25 min, låt kallna i formen.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren.
Anpassa mängden apelsinsaft så den blir lagom bredbar.
Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan och strö över kokos.
Låt stelna och skär sedan i rutor med en vass kniv.

13 dec. 2020

Rice Crispies med choklad


5 dl mini marshmallows 
1,5 msk smör 
5 dl rice crispies 
choklad till dekoration 

Lägg bakplåtspapper på en bricka. 
Smält smöret och smält sedan ner marshmallowsen i smöret. 
Blanda med rice crispies och bred ut på bakplåtspappret. 
Smält lite mörk choklad och ringla över. 
Skär i bitar.

Värmande "Päronglögg", 2 glas

 


8 cl Xanté, päronlikör 
2 dl äppeljuice
 2 stjärnanis 
1 kanelstång 
3 kryddnejlikor 
citrustwist 

Värm upp äppeljuicen, tillsätt kryddorna och låt sjuda 5 min. 
Häll i likören och värm lite till, men koka inte upp. 
Servera med en tunn skiva apelsin- eller citronskal.

22 nov. 2020

"Saffran muntrar sinnet" - 10 recept med saffran

 


Redan Carl von Linné hade koll på att saffran kan göra oss gladare. 
Mer moderna forskare har visat att saffran inte bara höjer vår sinnesstämning, utan också kan minska depressionssymptom. I år tycker jag vi går loss på saffran i alla dess former för nu att hjälpas åt att hålla humöret uppe.

Här kommer några av mina recept som innehåller saffran:


Pepparkakspannacotta, 4 – 8 port


 

3 dl grädde 
1 tsk vaniljsocker 
½ dl strösocker 
1 tsk pepparkakskrydda 
2 gelatinblad 
krossade pepparkakor 
lingon 

 Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Koka upp grädde med vanilj- och strösocker. 
Tillsätt kryddorna och låt sjuda ca 5 min. 
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem sedan i grädden. 
Häll upp på glas i valfri storlek. 
Dekorera med krossade pepparkakor och frostnupna lingon.

Ugnsbakad lax med saffran- och cocossås, 4 port



600 gr lax 
neutral olja 
dill 
rosépeppar 
1 brk cocosgrädde 
1 msk pressad citron 
½ pkt saffran 
½ fiskbuljongtärning 
salt och peppar 
en nypa chiliflakes 
sockerärtor


Sätt ugnen på 190 grader. 
Olja en ugnsfast form och lägg i laxbitarna. 
Strö över dill och krossad rosépeppar. Salta. 
Baka laxen i ugnen 12-14 min, den ska ha en innertemperatur över 44 grader. 
Häll cocosgrädden i en kastrull tillsammans med saffran, citronsaft och buljongtärning. 
Koka upp och smaka av med salt, peppar och chiliflakes. 
Strimla sockerärtorna och fräs dem snabbt med lite olja i en stekpanna. 
Servera laxen med nykokt ris eller pressad potatis.






8 nov. 2020

"I dessa tider"...

 


Så blev även vi träffade av "den andra vågen". Vi som just rest oss på svaga ben och såg en försiktig ljusning framåt december är nu tillbaka där vi var i våras. Osäkerheten om de kommande veckorna är stor och senaste veckan har jag vacklat mellan hopp och förtvivlan.

Men än en gång slipar vi knivarna, kavlar upp ärmarna och hittar på nya sätta att fortsätta driva vår verksamhet. En e-butik kommer se dagens ljus inom kort - där kan du beställa catering, en helgmeny du färdigställer själv tillsammans med vårat eget knäckebröd, inläggning och annat smått och gott.

Vi hoppas att våra gäster fortsätter att komma och att alla som gått tillbaka till att jobba hemma stöttar oss och våra kollegor. Beställ en lunch för avhämtning, lyxa till det men en helgkasse, köp ett presentkort, en kokbok eller julmat för avhämtning. Vi kommer att komma ut på andra sidan, men vi behöver er hjälp.