23 feb. 2021

LÖRDAG 27 FEBRUARI, GYLLENHJELMSTORGET I STRÄNGNÄS


 

På lördag packar jag och mina kollegor lastbilen och ställer oss på Gyllenhjelmstorget i Strängnäs. Vad vi har med oss hittar du här nedanför. Allt vi erbjuder är färskvaror så förbeställ gärna via telefon, mail eller vår webbutik . Vill äta gott redan på fredag? Förbeställ och hämta hos oss på Elsas Kantin från kl 15.00 - 17.00. Välkommen!



11 feb. 2021

Filodegsorm med chorizofyllning, 4 port



200 gr chorizo eller annan färsk, kryddad korv
2 msk mild olja eller smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl strimlad vitkål
3 kokta potatisar, grovrivna.
½ brk krossad tomat
1 msk oregano
salt och peppar
12 ark filodeg, tinad
2 msk olja
riven ost
färska tomater
smör eller olja till formen


Tärna och hacka lök och vitlök. Skär upp korven och tärna köttet.
Stekt löken i olja, tillsätt korv och vitkål.
När löken börjar bli genomskinlig häller du i korven och låter den steka tills den är klar. Tillsätt krossad tomat, oregano, riven potatis och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
Ställ åt sidan att svalna.

Sätt ugnen på 220 grader.
Lägg 2 ark filodeg ovanpå varandra på väl rengjord köksbänk. Lägg ytterligare 2+2 ark som överlappar lite på varandra så att du får en lång rektangel. Lägg hälften av fyllningen som en sträng längs med långsidan och rulla sedan ihop degen. Gör likadant med resterande ark och fyllning.
Smörj en ugnsfast form med lite smör eller olja.

Lyft rullarna en i taget och snurra dem i formen.

Pensla med 2 msk olja. Strö över delade färska tomater och riven ost. Baka i ugnen 20-30 min till osten smält och degen blivit frasig.

Servera med en stor sallad och en god dressing.



24 jan. 2021

Elsas "Boqueria" - en ny del i min verksamhet

 

När den andra vågen av Corona drog undan mattan för oss i början av november tappade jag fullkomligt farten. I en veckas tid levde jag som i koma till följd av sömnlösa nätter och en känsla av hopplöshet. Det var otäckt att inte känna igen sig själv men det som skrämde mig mest var min oförmåga att hitta på något sätt att komma runt det nya läget. Hade jag verkligen helt slut på idéer? 



Det är då "världens bästa granne" sms:ar och föreslår att jag ska ta lastbilen ner till torget och servera varm mat. Min respons var väldigt ljummen, men där och då såddes ett frö som slog rot när en gäst mailade och frågade om vi inte kunde tillhandahålla halvlagad mat för avhämtning. 

Glädjen och drivkraften kom tillbaka med full fart när jag insåg att om gästerna inte kan/vill/får komma till mig får jag komma till dem. Att ta en promenad i friska luften kommer myndigheterna nog aldrig förbjuda och äta bör man, annars dör man. Så föddes idén om Elsas "Boqueria", en handelsplats för restaurangmat som i framtiden kommer bli mobil. 

Stort tack till er som kommer och äter på restaurangen, beställer take-out och catering eller handlar på torget. Vi är alla trötta på det här nu, men jag tröstar mig med att varje morgon jag vaknar är vi en dag närmare slutet på den här tiden.



10 jan. 2021

3 goda tips för Skåpmat


1. Mixa kapris med vitlök, 2 delar olja och 1 del vinäger. Så god till en grönkålssallad till exempel.

2. Mixa halvtinade gröna ärtor från frysen med citronsaft, chili, olja, salt och peppar till en ”guacamole”. 

3. Grodda linser eller odla egna ärtskott på fönsterbrädan.

Timjan- och honungsrostad fläskytterfilé, 4 port

 


Ca 600 gr fläskytterfilé 
1 tsk vitlökspulver 
1 tsk paprika 
1 tsk salt 
½ tsk svartpeppar 
½ tsk cayenne 
3 msk mild olja 
2 tsk honung 

 Sätt ugnen på 200 grader. 
Blanda kryddor med olja och honung i en bunke. 
Pensla köttet runt om och lägg över i en ugnsfast form. 
Sätt in i ugnen 20 min och sänk sedan temperaturen till 175 grader i ytterligare ca 10 min. 
Fläskkött bör ha en innertemperatur på 72 grader, då är det fortfarande saftigt men de farliga bakterierna är döda. 
Ta ut köttet och låt det vila under folie ca 10 min. 

Jag serverade det ljumna köttet med bulgur- och kålsallad smaksatt med apelsin. Passa gärna på att rosta några potatisar tillsammans med köttet.

Ett nytt år i Skafferiet

Foto av ready made från Pexels

I januari kör vi traditionsenlig frys- och skafferirensning. Jag börjar med att plocka ut allt ur kylskåpet, kolla datum och allmän fräschör. Sedan torkar jag av burkar och lock, rengör hyllor och väggar med en blandning av ljummet vatten, diskmedel och lite ättika innan jag ställer tillbaka allt. Efter kylen är det frys och skafferi som får samma behandling och plötsligt infinner sig lusten att laga mat igen efter helgerna. 


I frysen hittade jag en fläskytterfilé som jag marinerade och körde i ugnen. Receptet kommer i Mariefredstidningen på fredag, men redan i morgon kan du hitta det här på min sida.
Påsarna med små slattar av hackade örter mixades med vitlök, olja och salt till en illande grön salladsås och den sista dijonsenapen åkte ner i en vinägrett. 

I morgon öppnar restaurangen igen. Det ska bli skönt att börja jobba men "i dessa tider" har vi ju ingen aning om vad som väntar oss. Vi har passat på att göra om lite i matsalen, funderat på vad vi kan erbjuda de familjer som nu har både gymnasister och högstadieelever hemma och så klart kommer vi att stå på Gyllenhjelmstorget på lördagar framöver. Mer om allt detta hittar du på www.elsaskantin.se

Alexandra




4 jan. 2021

Elsas Vintermat - Martins svampfyllda canneloni, 2 port

 



50 gr pancetta
2 vitlöksklyftor 
250 gr portabello 
2 msk smör 
salt och peppar 
150 chèvre 
1 krm svampfond 
canneloni, ca 8 st 
2 dl tomatsås 
3 msk riven parmesan 
färska örter 
rostade valnötter 

Tärna pancettan, skiva vitlöken tunt och skiva svampen. 
Stek pancetta och vitlök, tillsätt svampen. 
Klicka i smöret, smaka av med salt och peppar. Låt svalna. 
Sätt ugnen på 190 grader. 
Mixa svampblandningen med getosten, tillsätt svampfond. 
Fyll cannelonin med blandningen. 
Lägg i en ugnsfast form, slå över tomatsåsen och strö över riven ost. 
Baka i ugnen ca 30 min. 
Strö över rostade nötter och örter. 
 Servera direkt med en liten blandad sallad och honungsvinägrette.