21 mars 2021

Snart är det påsk!

 



Påsken närmar sig och det ska bli skönt med några extra lediga dagar. 
Det blir inget stort firande i år heller, men det hindrar ju inte att man vill äta lite extra gott. Ägg och sill hör påsken till, det är ju sen gammalt så jag passar på att lägga till lite gröna favoriter till buffébordet tillsammans med lite varmrökt lax. Recepten dyker upp under veckan här på bloggen, Facebook och Instagram. Smaklig läsning!

16 mars 2021

ELSAS LILLA PÅSKBORD, HÄMTAS TORSDAG 1 APRIL

 BESTÄLL FRÅN VÅR WEBBUTIK HÄR!


15 mars 2021

Pavlova med citronkräm och färska bär, 8 port

 

Till bottnarna:
3 äggvitor
1 tsk citronsaft
2 dl socker

Citronkräm:
5 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd
1 gelatinblad

Övrigt:
Färska bär till dekoration

Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa ca 20 min.
Då ska du ha en blank och fin maräng.
Klicka ut marängsmeten i 8 lika stora bitar på en en plåt med bakplåtspapper.
Doppa en sked i kallt vatten och gör rundlar med en fördjupning i mitten av smeten.
Sätt in i undre delen av ugnen 1 timme. 
Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar och svalna i ugnen.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Smält lemon curden på svag värme i en kastrull.
Krama ur vattnet ur gelatinet och smält ner det i curden.
Vispa grädden till den formar toppar.
Blanda ner lemon curden lite i taget.

Lägg marängbottnarna på varsin tallrik.
Spritsa eller klicka ut citronkrämen.
Dekorera med färska bär.

7 mars 2021

Så sköter du rosmarin

 


Enklast är att odla rosmarin i en rymlig lerkruka som får stå utomhus på sommaren och förvaras på en ljus, sval och frostfri plats på vintern. Du kan också plantera ut den i kryddlandet under sommaren och sedan gräva upp den till hösten. Se till så att plantan inte blir stående i vatten utan har det väl dränerat. Duscha den gärna då och då med blomspruta under vintern. 
Rosmarin växer sakta så ha tålamod!

Kyckling med smörbönor och rosmarin, 2 port


2 kycklingklubbor
2 msk olja
salt och peppar
1,5 dl vitt vin
3,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 tjock skiva citron
4 kvistar rosmarin
1 brk stora vita bönor

Skär några snitt i skinnet på kycklingen.
Skölj bönorna.
Stek dem sedan i oljan på båda sidor tills skinnet blir gyllenbrunt.
Salta och peppra.
Lyft ur kycklingen och slå i vinet.
Vispa ur pannan så de goda kycklingsmakerna blandas med vinet.
Häll vinet i en gryta och lägg ner kycklingen.
Slå över vatten och kycklingfond. Koka upp.
Tillsätt citron, rosmarin och bönor.
Låt sjuda under lock ca 20 min.


28 feb. 2021

Wraps med rökt lax, avokado och wasabimajonnäs, 4 port


4 tortillabröd
1 pkt kallrökt lax (125 gr)
1 avokado
4 cornichons eller 4 msk färsk gurka
blandad sallad
4 msk majonnäs
1 tsk wasabi
1 msk citronsaft

Blanda majonnäs med wasabi och citronsaft. 
Smaka av med salt och peppar. 
Tärna gurkan, kärna ur avokadon och skär den i skivor. 
Skär ett snitt i brödet från klockan 6 till mitten av brödet. 
Lägg lax från kl. 9- kl. 12, lägg avokado från kl. 12 – kl. 3, sallad från kl.3 – kl.6. 
Vik den tomma delen mot laxen, laxen mot avokadon och sedan mot salladen. 
Då har du en trekantig wrap som är lätt att hantera. 
Lägg i en hamburgerficka eller ett helt vanligt kaffefilter.