10 maj 2021

Här är boken som gör det både enkelt och gott att äta mer grönsaker!

 

Baka med grönsaker, Lina Wallentinsson 

Gröna zucchinibaguetter, morotsfrallor och rågknäcke med rotselleri...

När man väl börjar tänka lite friare kring bakning kan resultatet blir saftiga och färgglada bröd som dessutom är lite nyttigare än vanliga. I Baka med grönsaker hittar du 40 recept på frallor, limpor, baguetter, knäcke och sötebröd som alla innehåller grönsaker. 
Många recept är också glutenfria. 



Min goda BBQ-sås

 


Det blir en rejäl laddning BBQ-sås men sommaren är ju lång och förhoppningsvis tillfällena att grilla många. Förvarar du såsen kallt så håller den åtminstone i två månader.



3 dl chilisås 
1 dl soja 
2 msk dijonsenap 
1 dl äppelcidervinäger 
2 vitlöksklyftor 
1 msk färsk timjan eller rosmarin 
1 msk honung 
½ lök, grovhackad 
1 dl gräslök 
salt och peppar 

Blanda alla ingredienser i en kastrull. 
Koka upp och låt sjuda 20-30 min. 
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer honung.

Grön salsa med sting



2 dl vinäger 
1 dl mild olja 
1 kruka koriander 
1 kruka persilja 
3 vitlökar 
salt och peppar 

Mixa alla ingredienser. 
Smaka av med salt och peppar.

Grillad potatis med örtolja, 8 port

 


4 bakpotatisar 
1 dl olja 
1 dl blandade färska eller frysta örter 
salt och peppar 

 Skär bakpotatisarna i centimetertjocka skivor. 
Koka upp en stor kastrull med vatten, lägg i potatisskivorna och låt dem sjuda ca 10 min. 
Lyft potatisarna och låt dem ånga av ordentligt. (Hit kan du förbereda.) 
Mixa olja och örter. 
Pensla potatisarna med olja och lägg på grillen. 
Grilla tills de är vackert gyllenbruna med krispigt skal och mjuka inuti.

Rabarbermousse, 6-8 port

200 gr rabarber och hallon 
50 gr vit choklad 
1 dl syltsocker 
3 dl vispgrädde 
1 dl yoghurt 
1 gelatinblad 

Koka rabarber och hallon med syltsocker enligt anvisning på paketet. 
Hacka chokladen grovt och blanda ner i den varma sylten, rör om så chokladen smälter. 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten till det blir mjukt, krama ur vattnet och smält ner i sylten. 
Vispa grädden toppig. 
Blanda yoghurten med sylten och vänd sedan ner i grädden. 
Klicka eller spritsa ut portionsglas eller formar.

28 mars 2021

Potatissallad med kantareller, 6 buffféportioner


Kokt potatis
2 dl kantareller
½ gul lök i skivor
1 rejäl klick smör
1 dl mild olja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
salt och peppar

Skiva potatisen och lägg i en skål.
Stek kantarellerna utan fett tills de släppt all vätska.
Lägg i en rejäl klick smör och den skivade löken.
Stek tills löken blir genomskinlig och svampen får färg, låt svalna.
Mixa olja, vinäger, senap och honung till en dressing.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda potatisen med dressingen och lägg över i en skål.
Strö över kantarellerna.