13 apr. 2023

Prästostpaj med nötströssel och oregano

En bit paj med ett glas vin, lite sallad och en bästis är i kökströst i sin renaste form. 
Jag tröttnar aldrig på kombinationen. 
Smaklig läsning!


Prästostpaj med nötströssel och oregano
1 frp färdig pajdeg
3 dl riven prästost
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
1 dl rostade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en form med pajdegen och förgrädda skalet 10-15 min.
Blanda ägg och mjölk. Salta och peppra.
Lägg osten i det gräddade skalet, slå över mjölk/äggblandningen.
Baka pajen 20-30 min. (Beror på pajformens storlek.)
Ta ut och låt svalna något.
Strö över rostade hasselnötter, servera med en sallad och en god dressing.







6 apr. 2023

Kryddig kyckling- och kikärtscurry, 4 port

I dag bjuder jag på ett recept som jag tycker du ska göra Annandag påsk. Då har det äggats och påskats i dagarna tre så det är dags för lite hetare smaker. Själva grytan kan du göra i förväg och sedan värma upp, bröden blir allra godast om man serverar dem nystekta men degen kan du ha klar i kylen i god tid.

Smaklig läsning!

 


Kryddig kyckling- och kikärtscurry, 4 port

3 msk olja

2 gula lökar, skivade

6 vitlöksklyftor

2 morötter, tärnade

1 tsk sambal oelek

½ brk krossad tomat

2 tsk garam masala

1 tsk koriander

1 tsk gurkmeja

1 kg kycklinglår med ben

1 ½ dl kokande vatten

1 frp kikärtor

salt och peppar

 

Stek lök, vitlök och morot i en vid, djup panna eller gryta tills löken blir gyllene, ca 10 min.

Tillsätt sambal, krossad tomat och alla kryddor, koka upp.

Maka lökröran åt sidan och lägg ner kycklingarna.

Lägg röran på kycklingarna och slå över kokande vatten.

Koka på hög värme 5 min, sänk sedan och låt puttra ca 45 min.

Slå över kikärtorna och låt dem bli varma. (ca 5 min)

Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris, chapati och den svalkande yoghurtsåsen.

 

 

Chapati, 8 små eller 4-6 större

3 dl vetemjöl

1 ½ dl vatten

1 nypa salt

 

Blanda alla ingredienser och knåda degen minst 5 min i maskin, gärna längre.

Täck med plastfilm och låt stå kallt 10 min eller mer.

Ta ut och dela degen i 8 bitar.

Rulla till bollar och kavla till tunna rundlar.

Stek i varm, torr gjutjärnspanna ca 1 min på varje sida.

Stapla bröden i en skål och täck med dubbla handdukar så bröden inte torkar ut.

 

Svalkande yoghurt med gurka och morot, 4 port

2 dl turkisk yoghurt

½ gurka

1 medelstor morot

1 msk citronsaft

1 tsk honung

1 tsk spiskummin

salt, peppar

 

Riv gurka och morot på grova sidan av ett rivjärn.

Lägg i en sil och pressa ur vätskan ordentligt.

Blanda med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

2 apr. 2023

Chapatis, mjuka tunnbröd i stekpanna


Chapati, 8 små eller 4-6 större
3 dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 nypa salt

Blanda alla ingredienser och knåda degen minst 5 min i maskin, gärna längre.
Täck med plastfilm och låt stå kallt 10 min eller mer.
Ta ut och dela degen i 8 bitar.
Rulla till bollar och kavla till tunna rundlar.
Stek i varm, torr gjutjärnspanna ca 1 min på varje sida.
Stapla bröden i en skål och täck med dubbla handdukar så bröden inte torkar ut.

30 mars 2023

Laxtartar med avokado och gurka




Laxtartar med avokado och gurka
125 gr lax
2 msk tärnad gurka
2 msk tärnad avokado
2 msk hackad röd lök
½ lime, saften
1 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
salt och peppar
koriander

Tärna laxen och lägg i en skål tillsammans med gurka, avokado och lök.
Slå över limesaft, soja och sesamolja.
Smaka av med salt och peppar.

Potatis- och purjolöksplättar, 12 små/6 stora






Potatis- och purjolöksplättar, 12 små/6 stora
8 medelstora potatisar
10 cm purjolök
1 msk potatismjöl
salt och peppar
olja

Skär potatis och purjolök i mindre bitar, ca 2x2 cm.
Lägg i en matberedare och mixa till en puré.
Lägg blandningen i en finmaskig sil och låt rinna av.
Pressa ur det sista av vätskan med baksidan av en sked.
Lägg massan i en skål, tillsätt potatismjöl.
Häll olja i en gjutjärnspanna och stek plättarna 2-3 min på varje sida tills de får fin, gyllene färg.
Salta och peppra.
Servera med valfri topping, t.ex gräddfil med stenbitsrom och hackad röd lök eller min goda laxtartar.



28 mars 2023

Cupcakes med smörkräm, 32 små eller 12 stora

 

Cupcakes med smörkräm, 32 små eller 12 stora
2 ägg
2 dl socker
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk karamellströssel
½ citron, saft och skal
1 ½ dl rapsolja

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser inklusive strössel och rör ner.
Tillsätt citronsaft och olja.
Blanda väl och klicka sedan ut i formar.
Grädda små muffins ca 12 min, stora ca 18 min.
Låt svalna och dekorera med smörkräm.



Smörkräm, ca 2 ½ dl
150 gr smör, rumsvarmt
2 ½ dl florsocker
1 äggula
gul karamellfärg

Vispa smöret fluffigt tillsammans med florsockret.
Vispa ner äggulan.
Droppa i karamellfärg till önskad nyans.

26 mars 2023

Allt du behöver för att kunna sätta ihop en härlig buffé och bjuda på fest.

Jag har botaniserat lite bland vårens nya böcker och hittade den perfekta kombon för vårens och sommarens alla festligheter. Av Tareq Taylor får du lite ny grillkunskap och smarta tips, Ylva Bergqvist bjuder på en massa sallader med smak, Martin Johanssons bröd är enkla och i Helena Lyths bok finns en massa inspiration och kreativa projekt. Med andra ord, - här har du allt du behöver för att kunna sätta
ihop en härlig buffé och bjuda på fest.
Smaklig läsning!


Grilla, Tareq Taylor
Tareq Taylor är tillbaka med en omfångsrik grillbibel där han grillar allt till sommarens middagar: nöt-, fläsk- och lammkött, kyckling och anka, fisk och skaldjur och såklart en massa grönsaker. Till och med efterrätten lägger han på grillen. Recepten spänner från det enklaste enkla till helgrillat lamm – för den som tänker ställa till med fest för många. Även tillbehör i form av såser, röror och sallader ingår.

Sallader med smak, Ylva Bergqvist
En välgjord sallad är den perfekta måltiden. Smakrik och mättande. Näringsrik och stärkande.
Men hur skapar man den där riktigt goda salladen, den som inte bara ger vitaminer och fibrer utan också är en underbar blandning av smak, konsistens, krispighet och fräschör?
Sallader har sin egen anatomi med olika byggstenar. Hur ska man tänka när man sätter samman dem? Och vilken dressing blir kronan på verket?
I Ylva Bergqvists matlagning finns smaker från hela världen och hon är en mästare på att få enkla rätter att nå nya höjder.



Baka bröd, enkla recept för stora och små, Martin Johansson
Här får du recept på 25 bröd, bröd som alla kan baka! Boken vänder sig till dig som kanske inte tidigare bakat dina egna bröd – antingen för att du tänkt att det är krångligt och stökigt, eller för att du helt enkelt är ett barn och inte haft tillåtelse att sätta på ugnen tidigare. Eller så har du kanske känt att tiden inte räcker till för recepten i klassiska bakböcker?

Vardagsvackert och festfyrverkeri, Kreativitet och smaker för hela året, Helena Lyth
En inspirationsbok för hela året med finurliga gör-det-själv-projekt och goda, enkla recept. Kreatören och inspiratören Helena Lyth har här samlat sina favoriter för att fira både högtider och årstider. Boken inleds, precis som kalenderåret, med vår stora pizzahögtid – nyårsdagen. Vägen går sedan över påsk och jul via vackra tisdagsdukningar till fredagsmys och året fylls med både fest och pyssel.