I dag bjuder jag på ett recept som jag tycker
du ska göra Annandag påsk. Då har det äggats och påskats i dagarna tre så det
är dags för lite hetare smaker. Själva grytan kan du göra i förväg och sedan
värma upp, bröden blir allra godast om man serverar dem nystekta men degen kan
du ha klar i kylen i god tid.
Smaklig läsning!
Kryddig kyckling- och kikärtscurry, 4 port
3 msk olja
2 gula lökar,
skivade
6 vitlöksklyftor
2 morötter, tärnade
1 tsk sambal oelek
½ brk krossad tomat
2 tsk garam masala
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 kg kycklinglår med
ben
1 ½ dl kokande
vatten
1 frp kikärtor
salt och peppar
Stek lök, vitlök och
morot i en vid, djup panna eller gryta tills löken blir gyllene, ca 10 min.
Tillsätt sambal,
krossad tomat och alla kryddor, koka upp.
Maka lökröran åt
sidan och lägg ner kycklingarna.
Lägg röran på
kycklingarna och slå över kokande vatten.
Koka på hög värme 5
min, sänk sedan och låt puttra ca 45 min.
Slå över kikärtorna
och låt dem bli varma. (ca 5 min)
Smaka av med salt
och peppar.
Servera med ris,
chapati och den svalkande yoghurtsåsen.
Chapati, 8 små eller 4-6 större
3 dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 nypa salt
Blanda alla ingredienser och knåda degen
minst 5 min i maskin, gärna längre.
Täck med plastfilm och låt stå kallt 10 min
eller mer.
Ta ut och dela degen i 8 bitar.
Rulla till bollar och kavla till tunna
rundlar.
Stek i varm, torr gjutjärnspanna ca 1 min på
varje sida.
Stapla bröden i en skål och täck med dubbla
handdukar så bröden inte torkar ut.
Svalkande yoghurt med gurka och morot, 4 port
2 dl turkisk yoghurt
½ gurka
1 medelstor morot
1 msk citronsaft
1 tsk honung
1 tsk spiskummin
salt, peppar
Riv gurka och morot på grova sidan av ett
rivjärn.
Lägg i en sil och pressa ur vätskan
ordentligt.
Blanda med övriga ingredienser, smaka av med
salt och peppar.