23 jan. 2019

Var dags mat - Tomat- och morotssoppa med gröna linser, 4 port

En värmande soppa är aldrig fel så här i vintertid. Jag mixar grunden och låter sedan linserna koka i den släta soppan. Oftast använder jag hönsbuljong för mer "kropp" i soppan, men använd gärna grönsaksbuljong för en vegansk version. Lite rostade nötter eller pumpafrön på toppen vid servering ger extra crunch!


2 morötter
1 gul lök
2 klyftor vitlök, eller 1/2 solovitlök
1 msk olja
1 msk gul curry
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 brk krossad tomat
2 dl vatten
1 bkr cocosgrädde
1 hönsbuljongtärning
1 dl gröna linser
Salt och peppar

Skala och skiva morötterna.
Skala och skiva löken. Pressa vitlöken.
Häll oljan i en kastrull och fräs sedan lök, morötter och pressad vitlök 3-4 min tillsammans med kryddorna. (Ta gärna mer av alla kryddor för mustigare smak.)
Slå på en burk krossade tomat och 2 dl vatten tillsammans med en burk cocosgrädde.
Koka ca 15 min till morötterna mjuknat. Mixa soppan slät och tillsätt sedan linserna.
Koka 20 - 25 min om de är torkade, annars 5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan rykande het.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar