600 gr kokt potatis, gärna en mjölig sort
1 ägg
1 nypa salt
1 msk oregano
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vetemjöl + 3 msk till rullning
smör till stekning
1 brk cocktailtomater
riven parmesan
salt och peppar
färska eller torkade örter
Lägg potatisen i en bunke och krossa den med en gaffel eller
liknande.
Tillsätt ägg, salt, oregano, vitlök och mjöl lite i taget,
rör ihop till en något kladdig deg.
Strö ut resten av mjölet på en bänk. Dela degen i 3 delar
och rulla dem till fingertjocklek.
Skär i 3 cm bitar och tryck sedan till dem lite med en
gaffel.
Koka upp 2 L vatten med lite salt.
Lägg ner gnocchin i det kokande vattnet. När de flyter upp
till ytan ska de koka ytterligare 30 sek. Lyft upp med hålslev och lägg på en
ren handduk för att ånga av.
Sätt ugnen på 230 grader.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna, lägg i gnocchin och
låt dem bli gyllene på båda sidor. Lägg över i en ugnsfast form, häll över
tomater, salta och peppra. Strö över riven parmesan och ställ in i ugnen ca 10
min tills osten smält och fått fin färg.
Toppa med hackad färsk basilika, oregano eller persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar