28 apr. 2022

Kall inkokt lax med dillmajonnäs och pressgurka

Den här veckan slår jag ett slag för en gammal klassiker. Kall inkokt lax serverad som sig bör med dillmajonnäs och pressgurka. Har du riktig tur finns nypotatis att köpa som du kokar med några kvistar dill och lite salt. Så enkel mat, men så oerhört gott. Smaklig läsning!

 


Kall inkokt lax, 8 port

 Ca 1,5 kg lax
2,5 L vatten
1 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
5 hela kryddpepparkorn
2 hela vitpepparkorn
1 lagerblad
1 morot, skalad i skivor

1 gul lök, skalad i skivor
Skär fisken i portionsbitar.
Lägg dem i ett djupt serveringsfat eller i en gratängform med hög kant.
Koka vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot och lök i 15 minuter.
Sila lagen het över den okokta fisken, lagen ska täcka fisken med 1 cm.
Täck med smörpapper och låt fisken kallna i spadet.

Servera med nykokt potatis, majonnäs med en massa dill och pressgurka


Pressgurka, 8 port

1 gurka

salt

½ dl ättika

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

några vitpepparkorn

Skiva gurkan riktigt tunt med hjälp av osthyvel eller mandolin.

Lägg den på en tallrik och strö över salt. Någon tesked brukar vara lagom.

Lägg plastfilm eller en bit bakplåtspapper över gurkan och ställ en tallrik ovanpå.

Ställ sedan en tyngd ovanpå tallriken och låt stå minst 30 min.

Bland under tiden ättika med socker och vatten.

Rör i blandningen tills sockret lösts upp.

Häll av gurkvattnet, lägg gurkan i en burk och fyll upp med ättikslagen.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar