28 mars 2021

Sparris med romssås, 6 bufféportioner



2 knippen grön sparris
2 dl crème fraiche
2 msk stenbitsrom
1 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
vitpeppar

Koka upp vatten med lite salt.
Skär bort den nedre träiga delen på sparrisen.
Lägg den i det kokande vattnet ca 4 min.
Häll av i durkslag och kyl ned i iskallt vatten.
Blanda crème fraiche med rom, gräslök och citronsaft.
Smaka av med lite peppar.
Lägg såsen i botten på lite smalare glas.
Dela sparrisen på mitten och fördela mellan glasen.

Räkcocktail, 6 buffé portioner



3 dl skalade räkor 
strimlad sallad 
röd lök 
citron 
1,5 dl majonnäs 
1 msk tomatpuré 
vitpeppar 
salt 

Blanda majonnäs med tomatpuré. 
Smaka av med salt och peppar. 
Lägg såsen i botten av små vida glas. 
Lägg i strimlad sallad och toppa med räkorna. 
Pressa över lite citron och dekorera med tunt skivad röd lök.

Mina favoriter till påsk



Påsken närmar sig och det ska bli skönt med några extra lediga dagar. Det blir inget stort firande i år heller, men det hindrar ju inte att man vill äta lite extra gott. 

Ägg och sill hör påsken till, det är ju sen gammalt och går inte att komma undan. Jag lägger till några gröna favoriter tillsammans med varmrökt lax. På mitt påskbord hittar du:

Små frasiga ostpajer 
Räkcocktail i glas
Sparris med romsås
Gula betor med chèvre
Potatissallad med kantareller
Varmrökt lax

Ostpajerna tar längst tid och sparrisen behöver passas så den inte blir överkokt. 
Resten vill jag påstå att du klarar att svänga ihop på en dryg timme.






21 mars 2021

Snart är det påsk!

 



Påsken närmar sig och det ska bli skönt med några extra lediga dagar. 
Det blir inget stort firande i år heller, men det hindrar ju inte att man vill äta lite extra gott. Ägg och sill hör påsken till, det är ju sen gammalt så jag passar på att lägga till lite gröna favoriter till buffébordet tillsammans med lite varmrökt lax. Recepten dyker upp under veckan här på bloggen, Facebook och Instagram. Smaklig läsning!

15 mars 2021

Pavlova med citronkräm och färska bär, 8 port

 

Till bottnarna:
3 äggvitor
1 tsk citronsaft
2 dl socker

Citronkräm:
5 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd
1 gelatinblad

Övrigt:
Färska bär till dekoration

Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa ca 20 min.
Då ska du ha en blank och fin maräng.
Klicka ut marängsmeten i 8 lika stora bitar på en en plåt med bakplåtspapper.
Doppa en sked i kallt vatten och gör rundlar med en fördjupning i mitten av smeten.
Sätt in i undre delen av ugnen 1 timme. 
Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar och svalna i ugnen.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Smält lemon curden på svag värme i en kastrull.
Krama ur vattnet ur gelatinet och smält ner det i curden.
Vispa grädden till den formar toppar.
Blanda ner lemon curden lite i taget.

Lägg marängbottnarna på varsin tallrik.
Spritsa eller klicka ut citronkrämen.
Dekorera med färska bär.