24 maj 2021

Bjud mamma på tårta - Chokladtårta med hallonmousse, 10-12 bitar



2 pkt färdiga tårtbottnar med choklad
3 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
1 + 1 dl hallonsylt 
1 gelatinblad
1 pkt vaniljkräm, Dr Oetker
Färska hallon och annat att garnera med

Vispa grädden till styva toppar.
Lägg gelatinbladet i vatten, smält 1 dl sylt i en kastrull på spisen och rör ner gelatinet.
Låt svalna en liten stund och rör sedan ner yoghurten för att få ner temperaturen ytterligare.
Blanda med den vispade grädden och häll upp i spritspåse.
Blanda vaniljkrämen enligt instruktion på påsen och vispa den krämig.
Klipp 10 cm breda remsor av bakplåtspapper. Lägg en bottendel på ett tårtfat, stick in remsor under botten för att skydda fatet medan du monterar och dekorerar.
Spritsa en tjock sträng, 2 cm, i ytterkanten av tårtbotten. Fyll på med vanilj kräm i mitten.
Lägg på en botten till och bred på ett lager sylt.
Lägg på ytterligare en botten och gör ett tjockt lager med hallonmousse.
Lägg på en botten till, spritsa mousse runt om och ha vanijkräm i mitten.
Lägg på en sista botten. Täck den med ett tunt lager mousse. Spritsa överbliven mousse i skarvarna mellan bottnarna och dra sedan ut den med hjälp av en palettkniv eller smörkniv.
Dekorera med färska hallon.




16 maj 2021

Elsas goda örtsmör

Nyskördade rädisor och ett gott örtsmör, så enkelt men så oerhört gott. Lite violer i smöret ger både färg och smak.⁠


150 gr smör, rumsvarmt⁠
1 dl hackade örter av olika slag⁠
1-2 vitlöksklyftor⁠
1 msk rapsolja⁠

Mortla vitlöken med rapsoljan.⁠
Mosa ner vitlöksröran i det rumsvarma smöret.⁠
Rör ner örterna.⁠
Lägg ut en bit plastfilm på köksbänken.⁠
Forma smöret till en korv, rulla in den i plastfilen och snurra till den så den får fin form.⁠
Ställ kallt.⁠
Ta fram 30 min innan det är dags att äta.⁠
Skär i skivor direkt och lägg upp på fat.⁠
Låt stå framme så smöret mjuknar.⁠

10 maj 2021

Cornelias Chokladchock

 


1 dl nöt crème, eller mer
100 gr mörk choklad 
6 Oreokex 

Smula kexen och riv chokladen grovt. 
Rör nöt crémen så den blir mjuk. 
Vänd ner alltsammans i glassmeten och ställ in i frysen.

Matildas hallonglass

 


250 gr frysta hallon 
2 dl socker 
2 msk citronsaft 

Blanda hallon, socker och citronsaft i en kastrull. 
Koka upp, sänk värmen och koka sakta i 10 min. 
Låt sylten svalna helt och blanda sedan ner valfri mängd i glassmeten och ställ in i frysen.

Världens bästa glassrecept med 2 ingredienser


Så galet enkelt och så galet gott. 

Grundrecept glass 
5 dl vispgrädde 
1 burk sötad kondenserad mjölk 
Vispa grädden toppig. 
Vänd ner den kondenserade mjölken. 
Tillsätt valfri smak och ställ in i frysen.

”Mitt mål är att äta mat som är så god att jag börjar gråta av glädje.”

Vegofavoriter, Mattias Kristiansson 

”Mitt mål är att äta mat som är så god att jag börjar gråta av glädje.” 
Så lyder vegoprofilen Mattias Kristianssons matfilosofi. 
I den här maffiga boken har han samlat precis det – den allra godaste maten han någonsin ätit. 
Alla de bästa favoriterna, från frestande förrätter till imponerande huvudrätter, sallader, grytor och desserter. Den där oförglömliga pizzan från restaurangen i Los Angeles, moussakan på kvarterskrogen i Grekland, fransk löksoppa och barndomens bästa comfort food. 

Allt finns med!

Bjud på läckra desserter som är både vackra och enkla!

 

Desserter, Emma Brink Rask  

Njut av chokladfondant, tiramisu, citronmarängpaj eller mandelparfait. 
Servera hembakade biskvier, fluffig fromage eller lättfixad lemoncurdglass. 
Kombinera sött med syrligt, tungt med lätt och mjukt med krispigt – för den perfekta desserten. 
Här finns recept på bakade och kalla efterrätter, klassiker med en modern twist, desserter i glas, vackert arrangerade desserttallrikar och något litet till kaffet. 

Du får också förslag på bra redskap, en praktisk ordlista och flera smarta tips och tricks.
Rekommenderas!