13 dec. 2021

Chokladtryffel, grundrecept 10–15 st

 


1 ¼ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 tsk smör 

kakao 

GÖR SÅ HÄR
Koka upp vispgrädden i en kastrull. Stäng av värmen direkt när den börjar bubbla.

Bryt chokladen i bitar i en skål. Tillsätt smöret.

Häll grädden över chokladen.

Blanda ihop allt till en chokladkräm. Ställ den i kylen för att stelna.

Forma runda bollar av chokladsmeten (ta gärna hjälp av två teskedar) och rulla dem i kakao. Förvara dem i kylen i en burk med lock.

12 dec. 2021

MIna godaste saffransbullar, ca 20 st





Vetedeg:
1,4 L vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg+1 till pensling
1 dl vit sirap
1 pkt torrjäst
5 dl mjölk
100 gr smör


Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 pkt saffran
1/2 pkt mandelmassa
1 dl russin

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser i en degblandare.
Tillsätt mjölk, sirap och ägg. 
Klicka i smöret.
Knåda degen 10 min i maskin. 
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Gör sockerlagen under tiden genom att koka upp vatten, tillsätta socker och röra tills sockret löst sig.
Ställ åt sidan för att svalna.
Dela degen i två delar och kavla dem till rektanglar.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och saffran tills det blir fluffigt och bred ut över degen.
Hyvla mandelmassa över och strö på russin.
Rulla eller vik ihop degen för snäckor.
10 st på varje deghalva för rejäla bullar.
Jäs till dubbel storlek. 
Grädda i 220 gr ca 13 min. (Bullarna ska ha en innertemperatur på 93 grader.)
Pensla direkt med sockerlag och låt svalna.
Pudra lite florsocker över. 

6 dec. 2021

Selleriremoulad


Rotselleri
Majonnäs
Citronsaft
Persilja
Salt och peppar

Skala och finriv sellerin.
Blanda med majonnäs så det blir krämigt, men inte blött.
Tillsätt citronsaft, hackad persilja, salt och peppar efter tycke och smak.

Smarta köksknep och husmorstips

Köksknep och husmorstips kan man aldrig få för många så den boken önskar jag mig själv men ger även bort till den som just fått sin första lägenhet.


Hur räddar man en skuren sås, undviker att pastavattnet kokar över och hackar lök som ett proffs? 

Här bjuds du på hundratals smarta knep och klassiska husmorstips som gör kökslivet både enklare och roligare. Vässa dina kunskaper i matlagning och bakning och lär dig hålla köket skinande rent med hjälp av bikarbonat, ättika och citron. 

Detta är en bok för alla hemmakockar!  

Saffransbiskiver

 


Mina goda saffransbiskvier har hängt med ett par år men än har jag inte tröttnat på dem. De är lite pilliga att göra, men väl värda pysslet. 

200 gr mandelmassa 
½ dl socker 
1 äggvita 
150 gr smör 
1 pkt saffran 
2 tsk cognac 
1 ½ dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
1 äggula 
150 gr vit choklad 

Sätt ugnen på 175 gr. 
Lägg saffran i cognacen och låt stå. 
Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med socker och äggvita. 
Rulla små bollar och lägg på plåt, platta sedan till dem lite. 
Grädda 10-15 minuter, låt svalna. 
Vispa smöret vitt och tillsätt sedan saffran, flor- och vaniljsocker. 
Bred smeten på biskvibottnarna och ställ sedan kallt, gärna i frysen, minst 1 timme. 
Smält chokladen och doppa biskvierna.

Baka till jul, Fredrik Nylén

Fredrik Nylén, mer känd som ”Fredriks fika”, har gjort en bakbok med en massa härliga recept att inspireras av inför jul. 


I Fredrik Nyléns nya bok hittar du allt som man vill baka till jul! 
Här finns klassiker som saffransbullar, struvor, pepparkakor, knäck och vörtbröd, men också juliga favoritrecept ur hans populära blogg Fredriks fika. 
Dessutom bjuder Fredrik på nya påhitt som garanterat gör succé bland vänner och familj. 
Eller vad sägs om saffranschurros, en pepparkaksdoftande och knäckig äppelpaj och en fantastisk marängtårta med apelsin och granatäpple? 
Allt bakat med glädje och kärlek, så klart!

28 nov. 2021

Mandelpanerad torsk med saffransaioli, 4 port

 



Mandelpanerad torsk, 4 port 
600 gr torskrygg 
1 dl mandelmjöl 
salt och peppar 
smör till stekning 

Rulla fisken i mandelmjöl. 
Smält smöret i en stekpanna och lägg i fisken. 
Stek fisken tills den är genomstekt och gyllene. 
Servera med kokt potatis, saffransaioli samt äppel- och vitkålssallad.

Saffransaioli med stavmixer
1 helt ägg 
2-3 vitlöksklyftor 
1 pkt saffran 
1 krm salt 
Lite vitpeppar 
1 msk citronjuice 
2 dl neutral olja 
Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. 
Sätt ner stavmixern i botten och låt den mixa vitlöken. 
Dra sedan mixern uppåt sakta tills all olja blandats i. 
Håller ca 1 vecka i kylskåp.