Den här veckan slår jag ett slag för en
gammal klassiker. Kall inkokt lax serverad som sig bör med dillmajonnäs och
pressgurka. Har du riktig tur finns nypotatis att köpa som du kokar med några
kvistar dill och lite salt. Så enkel mat, men så oerhört gott. Smaklig läsning!
Kall inkokt lax, 8 port
Ca 1,5 kg lax
2,5 L vatten
1 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
5 hela kryddpepparkorn
2 hela vitpepparkorn
1 lagerblad
1 morot, skalad i skivor
1 gul lök, skalad i skivor
Skär fisken i portionsbitar.
Lägg dem i ett djupt serveringsfat eller i en gratängform med hög kant.
Koka vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot och lök i 15 minuter.
Sila lagen het över den okokta fisken, lagen ska täcka fisken med 1 cm.
Täck med smörpapper och låt fisken kallna i spadet.
Servera med nykokt potatis, majonnäs med en massa dill och pressgurka
Pressgurka, 8 port
1 gurka
salt
½ dl ättika
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
några vitpepparkorn
Skiva gurkan riktigt tunt
med hjälp av osthyvel eller mandolin.
Lägg den på en tallrik och
strö över salt. Någon tesked brukar vara lagom.
Lägg plastfilm eller en bit
bakplåtspapper över gurkan och ställ en tallrik ovanpå.
Ställ sedan en tyngd ovanpå
tallriken och låt stå minst 30 min.
Bland under tiden ättika
med socker och vatten.
Rör i blandningen tills
sockret lösts upp.
Häll av gurkvattnet, lägg
gurkan i en burk och fyll upp med ättikslagen.