3 maj 2022

Tisdagstipset no 3! Odla pak choi

 

Pak choi går både fort att odla och att laga till!

Jag fräser små huvuden, eller stora blad, med en skvätt rapsolja, finhackad vitlök och lite chili. Mot slutet häller jag på en dryg matsked japansk soja och en tesked sesamolja. Lite flingsalt och rostade sesamfrö på toppen blir pricken över i.
 

28 apr. 2022

Mangotarteletter, 6 st


3 gelatinblad

3 passionsfrukter

325 gr fryst mango i bitar

1 ¾ dl vispgrädde

½ dl strösocker

1 msk citronsaft

Söt pajdeg till formarna

Vispgrädde

Hallonsylt

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min.

Gröp ut passionsfruktsköttet och lägg tillsammans med mangon i en kastrull.

Mixa till en puré med mixerstav.

Sila och lägg 160 g puré i en kastrull.

Koka upp purén med grädde, socker och citronsaft.

Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen.

Låt svalna och häll sedan smeten i pajskalen.

Låt stå i kylen 3–4 timmar eller över natten.

Vispa upp grädde med lite hallonsylt.

Spritsa på tarteletterna och dekorera med t.ex blommor.

Kall inkokt lax med dillmajonnäs och pressgurka

Den här veckan slår jag ett slag för en gammal klassiker. Kall inkokt lax serverad som sig bör med dillmajonnäs och pressgurka. Har du riktig tur finns nypotatis att köpa som du kokar med några kvistar dill och lite salt. Så enkel mat, men så oerhört gott. Smaklig läsning!

 


Kall inkokt lax, 8 port

 Ca 1,5 kg lax
2,5 L vatten
1 dl vitvinsvinäger
2 msk salt
5 hela kryddpepparkorn
2 hela vitpepparkorn
1 lagerblad
1 morot, skalad i skivor

1 gul lök, skalad i skivor
Skär fisken i portionsbitar.
Lägg dem i ett djupt serveringsfat eller i en gratängform med hög kant.
Koka vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot och lök i 15 minuter.
Sila lagen het över den okokta fisken, lagen ska täcka fisken med 1 cm.
Täck med smörpapper och låt fisken kallna i spadet.

Servera med nykokt potatis, majonnäs med en massa dill och pressgurka


Pressgurka, 8 port

1 gurka

salt

½ dl ättika

1 dl strösocker

1 ½ dl vatten

några vitpepparkorn

Skiva gurkan riktigt tunt med hjälp av osthyvel eller mandolin.

Lägg den på en tallrik och strö över salt. Någon tesked brukar vara lagom.

Lägg plastfilm eller en bit bakplåtspapper över gurkan och ställ en tallrik ovanpå.

Ställ sedan en tyngd ovanpå tallriken och låt stå minst 30 min.

Bland under tiden ättika med socker och vatten.

Rör i blandningen tills sockret lösts upp.

Häll av gurkvattnet, lägg gurkan i en burk och fyll upp med ättikslagen.

 


 

Tisdagstipset no 1 - Pasta Pomodori

När vi behöver något snabbt men gott för att uppnå lite semesterkänsla passar inget bättre  än en klassisk ”Pasta Pomodori”? Koka färsk pasta enligt anvisningarna på paket , gör min snabbaste tomatsås och riv över mozzarella, parmesan, fetaost eller vitost- låt innehållet i kylskåpet avgöra och spara in på besöket i butik.

 


Min bästa, och snabbaste, tomatsås
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök, skivad
3 msk neutral olja
1 burk San Marzano tomater
1 msk torkad oregano
1 ½ dl vatten
1 buljongtärning
3 msk tomatpuré
ev. färsk basilika
Salt och svartpeppar

Skiva lök och vitlök.
Häll oljan i en stekpanna.
Fräs lök och vitlök ett par minuter tills de blir genomskinliga.
Häll i tomaterna och mosa dem med baksidan av en slev.
Tillsätt torkad oregano, vatten, tomatpuré och buljongtärning.
Koka ihop ca 10 min.
Dra av plattan, smaka av med salt och peppar och tillsätt färsk basilika.

Tisdagstipset no 2 - Foccacia med oliver och gräslök

 Den här foccacian är hyfsat enkel att göra, blir lagom stor och klar i rimlig tid. Jag gör den när jag behöver ställa fram middag till familjen men inte har någon lust att stå vid spisen. Tillsammans med lite charkuterier och grönsaker blir det ändå en fin liten måltid för mitt i veckan. Har du inga oliver eller gräslök tar du det du har. Rosmarin, persilja och basilika passar perfekt i degen.




Foccacia med oliver och gräslök, - till en liten långpanna
¼ pkt torrjäst
2 dl mjölk
1 ½ dl vatten
2 msk olivolja
½ msk salt
½ msk socker
2 msk hackad gräslök
7-8 dl vetemjöl
25 gr smör, rumsvarmt
Olivolja och flingsalt till garnering

Blanda jäst med mjöl, salt, socker och gräslök.
Tillsätt mjölk, vatten och olivolja.
Knåda degen för hand eller i maskin, minst 10 min.
Klicka ner smöret allt eftersom.
Låt jäsa under plast i 20 min.
Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
Ta upp degen och kavla ut till lagom storlek och lägg över i pannan.
Jäs ytterligare 45 min, eller till dubbel storlek.
Gör gropar i degen i jämna rader med hjälp av ett finger.
Häll över ca 3 msk olja, strö över flingsalt.
Sätt ugnen på 255 gr.
Grädda brödet mitt i ugnen ca 20 min.

Vaniljrutor med hallon



Deg
500 gr rumsvarmt smör
1 L vetemjöl
4 dl socker
½ tsk vaniljpulver
1 msk bakpulver

Fyllning
4 ägg
1 brk kesella vanilj
5 dl crème fraiche
3 dl socker
2 dl frysta hallon
3 msk florsocker

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vanilj och bakpulver till en deg. Använd matberedare eller annan bra maskin.
Klä en långpanna, ca 30x40 cm med bakplåtspapper och tryck ut hälften av degen i pannan.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en slät kräm.
Häll ut den över bottnen.
Lägg hallonen i en skål och strö över florsocker, skaka så att alla bär får socker på sig.
Strö ut hallonen över bottnen och smula över resten av degen.
Grädda i 200 gr ca 30 min.
Låt kakan kallna helt och ställ sedan in i kylen ett par timmar.
Skär i rutor, koka kaffe och njut.



10 apr. 2022

Hellis Tzatziki

 


1 gurka
1-3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl avrunnen yoghurt
1 msk hackad mynta/oregano
Salt, peppar
 
Lägg yoghurten i ett kaffefilter och låt den rinna av i kyla ett par timmar.
Riv gurkan fint, lägg den på ett fat och strö 1 tsk salt över. 
Lägg på en tallrik och en tyngd så att gurkan vätskar av sig. Låt stå 30 min.
Krama ur gurkan, blanda med yoghurt, finriven vitlök, örter och smaka av med salt och peppar.