31 maj 2022

Tisdagstipset no 6!


 

Min gräslök blommar som aldrig förr. Jag borde ha klippt ner den för några veckor sedan, men då hade jag helt enkelt inte tid. 

Blommorna är uppskattade av bin och andra insekter, men jag vill ju ha nya späda stjälkar. Som en kompromiss klipper jag ner halva plantorna så att jag och bina kan njuta av blommorna. Om några veckor finns ny, späd lök att skörda och då klipper jag ner den andra halvan.

De avklippta blommorna sätter jag i vas, använder i stället för gräslök och på lördag får ni ytterligare tips på vad man kan ha dem till.



28 maj 2022

Rabarberkaka med mynta och fläderfrosting



200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 dl tunt skivad rabarber
1 msk färsk mynta, hackad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Tillsätt hackad mynta och rabarber. Sväng runt alltsammans så att rabarbern blir täckt och blanda sedan med den andra smeten.
Häll över i den smorda formen och grädda ca 45 min i 175 grader.
Vänd upp kakan på ett fat och låt svalna under formen.


Fläderfrosting
200 g philadelphiaosT
200 g smör
3 dl florsocker
2 msk koncentrerad flädersaft
1 msk vaniljsocker

Kör philadelphiaost, smör, florsocker, flädersaft och vaniljsocker till en slät röra.
Bred frostingen över den kalla kakan.


 

24 maj 2022

Tisdagstipset no 5!

 

Det är hög tid att njuta av den färska svenska sparrisen.
Koka den på franskt vis för bästa resultat!

  • Skölj och ansa sparrisen.
  • Bunta sedan ihop dem och knyt om upptill och nedtill.
  • Vill du vänta med tillagningen ställer du buntarna i ett glas med vatten.
  • Koka upp vatten i en vid kastrull där buntarna kan ligga ner. 1 ½ tsk salt till varje L vatten.
  • Lägg ner sparrisen i det kokande vattnet och koka snabbt upp igen. Koka 10-15 minuter utan lock. Sparrisen är färdig när rotändan känns mjuk när man sticker en kniv i den.

Servera med ett pocherat ägg, rikligt med hyvlad parmesan och olivolja eller en klassisk hollandaisesås.

14 maj 2022

Helstekt högrev med parmesan och soltorkade tomater



En bit högrev eller annat nötkött, ca 1,2 kg
Salt
Svartpeppar
Chiliflakes
Smör
Soltorkade tomater
Parmesan


Sätt ugnen på 140 grader.
Krydda köttet med salt, peppar och chiliflakes.
Lägg en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om.
Lägg över i en liten ugnsfast form och lägg en klick smör på köttet.
Sätt i en termometer och ställ in köttet i ugnen.
Vid 56 grader är det dags att ta ut köttet. Slå folie omkring det och låt vila minst en timme.
Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Hyvla över rejält med parmesan, jag brukar ta potatisskalaren, och strö sedan över strimlade torkade tomater.


En god vinägrett
1 dl olja från de soltorkade tomaterna
2 msk balsamvinäger
En nypa salt
Svartpeppar
Några soltorkade tomater
Mixa alla ingredienser och använd till exempel till en potatis- eller pastasallad.

Tisdagstipset no 4!

 


Vi har väl alla stått där med en stenhård avokado och undrat om det ändå inte finns något sätt att få den att mogna? 

Räddningen är att lägga avokadon i en plastpåse med ett, eller ett par äpple, i rumstemperatur i 1-2 dagar. Äpplena avger etyelengas som skyndar på mognaden. Smart, eller hur?

Visste du det här om basilika?




· Basilika är inte så värmekrävande som man kan tro. Nu för tiden sår jag den i mitt ouppvärmda växthus med bra resultat.

· Basilika från butiken kan du plantera om i ny jord och odla vidare.

· Det går lätt att föröka basilika med sticklingar. Klipp av under ett bladpar och sätt i ett glas vatten. Efter bara några dagar har rötter bildats och du kan sätta den i kruka.

Panzanella på mitt vis, 2 port

Bland det roligaste jag vet är utmaningen att laga mat av det jag redan har hemma. I veckans recept blev det ratade brödet till läckra krutonger och den ledsna krukan med basilika fick nytt liv som olja. En god ost har jag alltid i kylen och det var dags att äta upp mozzarellan vilket passade helt perfekt i min panzanella.



500 gr tomat
Blandade salladsblad
Dagsgammalt bröd
1 msk kapris
Mozzarella
¾ dl mild olja + till brödet
1 kruka basilika
Salt och peppar
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär brödet i kuber.
Sprid ut på en plåt.
Ringla över lite olja, salta.
Ställ in i ugnen ca 10 min, tills brödet börjar få lite färg.
Ta ut och låt svalna.

 

Mixa olja med basilika eller annan örtkrydda som gräslök eller persilja.
Skär tomaterna i skivor och lägg i en skål tillsammans med salladsbladen.
Bryt osten i bitar och lägg på salladen tillsammans med brödet.
Ringla över basilika oljan.
Salta och peppra.