5 mars 2023

Vårsallad med örtstekt kyckling och grönt, 4 port

 


Vårsallad med örtstekt kyckling och grönt, 4 port
600 gr kyckling innerfilé
Franska örter
Salt och peppar
Olja att steka i
1 frp kokta kikärtor
Örtolja
Grön hummus
Gemsallad, eller isbergsallad
Röd lök i tunna skivor
Ärtskott

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg broccolin på en ugnsfast form, ringla över olja, salta och peppra.
Rosta i ugnen ca 15 min.
Stek kycklingen med i en neutral olja med franska örter, salt och peppar.
Plocka bladen från gemsalladen, eller riv isbergssallad i grova bitar.
Skölj kikärtorna och blanda dem med örtolja.
Ta fram 4 skålar och lägg några salladsblad i varje.
Lägg i kikärtor och broccoli.
Fördela kycklingen mellan skålarna och lägg i en klick grön hummus i varje.
Toppa med röd lök och ärtskott.

Örtolja
1 vitlöksklyfta
1 1/5 dl hackade örter, från frysen funkar fint
2 dl olivolja
1 msk citronjuice
Salt och peppar

Kör alla ingredienser matberedare och spä eventuellt med mer olivolja till en rinnig konsistens.

Grön hummus
3 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
½ citron, saften
½ röd chili
Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en jämn smet.
Smaka av med salt och peppar.

2 mars 2023

Marockansk lammgryta med saffran och citron, 4 port

 

När solen börjar komma tillbaka får jag sån oerhörd reslust. Jag kan liksom inte vänta tills sommaren kommer till oss. Men plikten kallar och resandet får vänta så jag gör en inre resa i mitt eget kök istället. Saffran och citron sätter smaken på veckans lammgryta inspirerad av Marocko. Smaklig läsning!

 

Marockansk lammgryta med saffran och citron, 4 port

3 vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk gurkmeja

1 nypa salt

2 msk olja

2 msk yoghurt

 

600 gr grytbitar av lamm, nöt går också bra

2 gula lökar

1 citron i tunna skivor

½ pkt saffran

3 medelstora tomater, hackade

olja

salt och peppar

koriander eller annat kryddgrönt

 

Mortla vitlöken med kryddor, salt och 2 msk olja.

Lägg grytbitarna i en skål, häll i vitöksmoset och 2 msk yoghurt.

Blanda väl och låt marinera 1 timme på köksbänken eller över natten i kylskåp.

Skiva löken tunt och stek den i en traktörpanna tills den börjar bli genomskinlig.

Lägg ner grytbitarna lite i taget och bryn dem runt om.

Lägg i hackad tomat och citronskivorna tillsammans med saffran.

Slå på vatten så det täcker och koka sakta 1-2 timmar.

Smaka av med salt och peppar under tiden.

Servera med ris eller bulgur och mina rostade morötter.

 

Rostade morötter och kikärtor

1 frp kokta kikärtor

4 medelstora morötter

½ gul lök

olja

1 tsk spiskummin

½ tsk kardemumma

½ tsk gurkmeja

olja

salt och peppar

 


Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj kikärtorna, siva löken och skär morötterna i stavar.

Lägg allt i en ugnsfast form.

Ringla över olja, och strö över kryddorna.

Salta och peppra lätt.

Rosta hela härligheten ca 15 min i ugnen.




23 feb. 2023

Citronkladdkaka med citronmousse

Nu är vi inne på sista svängen med citrusfrukterna så jag passar på att frossa i citron
Att göra egen curd kan kännas både övermäktigt och lite meckigt, men smaken blir otroligt mycket bättre än köpt. Moussen är så enkel att göra att det får väga upp tänker jag.
Smaklig läsning!





Kladdkaka med citron
100 gr smör
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ citron, skal och saft
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Rör ihop ägg, socker och vanilsocker.
Tillsätt citronskal och saft tillsammans med det smälta smöret.
Blanda väl och tillsätt sedan mjölet lite i taget.
Klä valfri form med bakplåtspapper, häll i smeten.
Grädda 20-25 min.
Låt kakan svalna helt innan du dekorerar den med mousse.



Citronmousse
3 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
1 dl lemoncurd
1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Smält under tiden lemoncurden försiktigt i en kastrull.
När gelatinbladet är mjukt rör du ner det i curden.
Låt svalna något och blanda sedan ner yoghurten i curden.
Vispa grädden toppig och blanda sedan samman med curden.





Lemoncurd, ca 3 dl
3 st ekologiska citroner
1,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 ägg
50 g smör

Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta.
Pressa i saften av citronerna och låt koka upp 1 minuter.
Sila bort skalen för att undvika att smaken blir bitter.
Blanda i socker, majsstärkelse och ägg och vispa samman.
Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda 1-2 minuter under omrörning till en tjock kräm.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner smöret.
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen.














19 feb. 2023

Drömtårta med punsch

Fettisdagen in på knuten, men idag bakar vi en klassiker med en vuxen twist, "Drömtårta med punsch". Den är så klart lika god utan punsch och har dessutom fördelen att vara glutenfri. Smaklig läsning!



Drömtårta med punsch
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
150 gr smör
3,5 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
1 msk punsch

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Blanda väl och bred sedan ut smeten i en
långpanna med bakplåtspapper.
Grädda 15 min i 200 gr.
Rör smöret till krämen mjukt. Tillsätt äggulor, florsocker, vaniljsocker och punsch.
Rör kraftigt till en luftig smet som breds på den avsvalnade kakan.
Rulla ihop kakan från långsidan och skär den sedan i generösa skivor.


15 feb. 2023

Lövbiff med pepparrot, äggula och pressad potatis, 4 port

Jag förfasas över de höga priserna på importerade grönsaker, jag har aldrig varit med om maken. Men sen undrar jag om det kanske är det pris maten egentligen borde ha med tanke på transporter, förpackningar och annat? Importerad gurka och trista tomater väljer jag bort och botaniserar bland våra svenska rotfrukter istället. I dag bjuder jag på en härlig klassiker med rejäla mängder riven pepparrot och tipsar om ett superläckert smör till nystekt fisk. 

Smaklig läsning!


Lövbiff med pepparrot, äggula och pressad potatis, 4 port
600 gr lövbiff
smör att steka i
salt och peppar
4 ägg, gulan
4 msk riven pepparrot
1 kg mjölig potatis

Skala och koka potatisen.
Skala och riv färsk pepparrot.
Separera gulorna från äggen, lägg dem i en skalhalva eller ett snapsglas.
Häll vattnet av potatisen och pressa den sedan.
Stek lövbiffarna med smör, salta och peppra.
Fördela lövbiffarna på fyra tallrikar.
Gör små fåglebon av pepparrot på varje tallrik och lägg gulan i dem.


Vispat pepparrotssmör
100 gr rumsvarmt smör
1 msk riven pepparrot
salt och peppar

Vispa smöret vitt och luftigt.
Blanda ner pepparrot och smaka av med salt och peppar.
Servera till nystekt fisk eller en köttbit.

"Rädisan är värd sin vikt i bly, rättikan i silver men pepparroten i guld." Så lär oraklet i Delfi ha sagt till den grekiske guden Apollon som sedan introducerade pepparroten för människorna.

Trendiga kockar använder späda blad av pepparrot i salladsblandningar, men det är först och främst roten som används. Den speciella smaken passar utmärkt till både kött och fisk, rökta livsmedel och i varma eller kalla såser. I inläggningar ger den både god smak och fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Dessutom innehåller pepparrot med än dubbelt så mycket C-vitamin än en apelsin.

15 jan. 2023

Foccacia med timjan, småtomater och vitost


 

Foccacia med timjan, småtomater och vitost

7 dl vetemjöl

½ pkt torrrjäst

1 tsk salt

2 ½ dl vatten

2 msk olja

 

Topping

2-3 msk olivolja

flingsalt

1 msk timjan

8 småtomater i skivor

vitost eller annan krämig ost

 

Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt vatten och olja.

Knåda i maskin eller för hand minst 10 min.

Klä en form med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm.

Tryck ut degen till ca 1 ½ cm tjocklek.

Täck degen och låt den jäsa 1 ½ timme.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör hål i degen med fingrarna.

Ringla över olivolja, strö över flingsalt och fördela småtomaterna.

Strö över timjan.

Baka 12-14 min tills brödet fått fin färg.




12 jan. 2023

Soppa med bönor och tomat, 4 port

Operation rensa i skafferi och frys fortsätter med mycket goda resultat. Idag blev det en apelsindoftande soppa med bönor och tomat tillsammans med nybakt foccacia toppad med timjan, småtomater och vitost.  Smaklig läsning!




Soppa med bönor och tomat, 4 port
1 gul lök
2 medelstora morötter
2 klyftor vitlök
2 msk olja
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 L vattten
2 msk koncentrerad kycklingfond
salt och peppar
oregano
1 tsk rivet apelsinskal
1 frp cannelinibönor

Skala och tärna lök, morötter och vitlök.
Fräs dem i en gryta tillsammans med oljan tills löken börjar bli genomskinlig.
Tillsätt lagerblad, tomatpuré, vatten och kycklingfond (grönsaksfond går också bra.)
Koka upp och låt koka ca 20 min.
Smaka av med salt, peppar och oregano.
Häll i bönorna och koka upp.
Strö över apelsinskalet och servera med nybakad foccacia.