Skär äpplen i skivor.
Sprid ut dem på en bricka med bakplåtspapper.
Ställ in i frysen ett par timmar.
När skivorna är genomfrusna lägger du över dem i påsar.
Skivat och klart när lusten att baka faller på.
3 sep. 2024
Så fryser du äpple!
1 sep. 2024
Hyvlad zucchini med krispig vitlöksolja och färskost
I den svinnsmarta lådan hittade jag Stracchini, en italiensk färskost, som jag använde till det här recpetet men självklart kan du använda en annan krämig ost. Smaklig läsning!
Hyvlad zucchini med krispig vitlöksolja och färskost
2 medelstora zucchinis
1 msk + 4 msk olja
3 klyftor vitlök
rosmarin eller timjan
salt och peppar
Skiva vitlöken tunt.
Hyvla zucchinin med osthyvel och lägg i en bunke.
Häll i 1 msk olja och blanda ordentligt.
Sätt en stekpanna på spisen och stek remsorna ca 2 min på varje sida, några åt gången.
Lägg över på ett fat.
Dra stekpannan åt sidan, häll i 4 msk olja och lägg ner den skivade vitlöken och gärna en kvist rosmarin. Det kommer bubbla och fräsa så var försiktig.
Låt oljan svalna lite och slå den sedan över zucchinin.
Fördela färskosten över och smaka av med salt och peppar.
Zucchiniplättar med chèvre och smörstekta kantareller
Hur gick det med odlandet? Olika varje sommar... Förra året, – massor av tomater men varken gurka eller zucchini. I år, – massor av gurka och zucchini, inga bönor och dåligt med ärtor. Sniglarna och kvarterets harar har haft kalas med både sallad, mangold och luktärtor dessutom. Då får man jobba med det som finns så här kommer ett av flera smarriga recept med zucchini. Smaklig läsning!
Zucchiniplättar med chèvre och smörstekta kantareller
2 medelstora zucchinis
100 gr chèvre
1 ägg
1 ½ -2 msk vetemjöl
salt
peppar
olja
Riv zucchinin och lägg i ett durkslag.
Strö över salt och blanda ordentligt.
Låt stå i minst 30 min, gärna längre, för att rinna av.
Rör ihop ägg och mjöl i en rejäl bunke.
Pressa ur vätska ur zucchinin och vänd ner i mjölblandningen lite i taget.
Bryt osten i bitar och blanda ner.
Forma plättar med hjälp av en matsked och stek dem gyllene i olja.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med smörstekta kantareller på toppen.
Smörstekta kantareller
kantareller
smör
salt och peppar
Rensa och ansa svampen.
Lägg den i en stekpanna och stek på medelhög värme tills vattnet i svampen ångat bort.
Tillsätt en rejäl klick smör och fortsätt steka ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Tid för tomater - Tomatpaj med yoghurt & Chutney på gröna tomater
September är här och det är
läge att vara lite mer radikal trädgården. Alla tomatgrenar som inte har någon
tomat med färg kapas av, gurkplantorna kortas in och bladen på zucchinin som
snart täcker hela jordgubbsraden klipps bort. De små söta tomaterna hamnade i en
syrlig paj, de gröna i en härlig chutney med doft av kardemumma. Recepten
kommer här. Smaklig läsning!
Tomatpaj med yoghurt
1 rulle smördeg
2 dl riven ost
1 handfull mogna små tomater, eller stora
3 dl grekisk yoghurt
3 ägg
salt och peppar
oregano
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en pajform med avtagbar kant och klä den med smördegen.
Nagga botten med en gaffel och lägg i ett bakplåtspapper.
Fyll pappret med torkade ärtor/bönor eller makaroner – allt funkar.
Blindbaka pajen 15 minuter.
Dela småtomaterna eller skär de stora i skivor.
Rör samman ägg och yoghurt.
Tillsätt osten, salta och peppra.
Häll blandningen i det förbakade pajskalet.
Fördela tomaterna jämnt över pajen.
Strö över oregano och baka sedan pajen 25-30 min, den ska få fin färg och vara fast.
Chutney på gröna tomater
-gott till ost!
1 kg gröna tomater i bitar
1 medelstor lök, finhackad
4 dl vinäger av enklare sort
300 gr strösocker
1 chili, finhackd
en nypa salt
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk senapsfrö
½ tsk kryddpeppar, malen
3 kardemummakapslar
1 hel vitlök, skalad
1 msk hackad ingefära
Lägg pepparkorn, senapsfrö och kardemumma i en mortel.
Mortla lite grann och lägg sedan i vitlök och ingefära.
Häll i 2 msk vinäger så det blir josigt.
Koka tomater och lök i resten av vinägern ca 20 min.
Tillsätt socker och finhackad chili och koka ytterligare 10 min.
Tillsätt kryddorna från morteln och låt koka upp.
Häll upp på väl rengjorda burkar, ställ dem upp och ned så bildas vakuum i burken.
Låt svalna och förvara dem sedan svalt. Öppnad chutney ska stå kallt och ätas upp inom en vecka.
7 aug. 2024
Ugnsbakade nektariner med krispiga tortillabröd, 4 pers
Jag hoppas att du haft en fin sommar trots att vädret varit milt sagt omväxlande. Jag har varvat renovering av min nya restaurang med härlig ledighet som tillbringats med att leta inspiration till både inredning och menyer. Just nu är persikor och nektariner på topp och rimliga i pris. I veckans recept ugnsbakar jag nektariner och serverar med krispiga bröd. Smaklig läsning!
Ugnsbakade nektariner, 4 pers
3-4 nektariner
75 gr fetaost
2 tsk flytande honung
2-3 msk mild olja
2 klyftor vitlök
svartpeppar
chiliflakes
1 rejäl kvist timjan
Sätt ugnen på 200 grader.
Kärna ur och klyfta frukterna och lägg på en plåt.
Pressa eller finhacka vitlöken och fördela över frukten.
Smula osten över frukten.
Ringla över olja och honung.
Dra några varv på pepparkvarnen och strö över lite chiliflakes och färsk timjan.
Baka i ugnen 12-14 min.
Servera med krispiga tortillabröd.

Krispiga tortillabröd
Totillabröd
Vitlöksolja
Oregano
Salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla tortillabröd med vitlöksolja eller vanlig olja.
Strö över oregano och salt.
Lägg in bröden i ugnen ca 4-5 min.
De ska bubbla upp och få lite färg.
Ta ut och låt dem svalna.
Bryt i bitar och servera.
15 juli 2024
Två goda såser till grillat - Klassisk BBQ och Grön salsa med sting
BBQ-sås
3 dl chilisås
1 dl soja
2 msk dijonsenap
1 dl äppelcidervinäger
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan eller rosmarin
1 msk honung
½ lök, grovhackad
1 dl gräslök
salt och peppar
Blanda alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda 20-30 min.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer honung.
Förvarar du såsen kallt så håller den åtminstone i två månader.
Grön salsa med sting
2 dl vinäger
1 dl mild olja
1 kruka koriander
1 kruka persilja
3 vitlökar
salt och peppar
Mixa alla ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.
Fyllda tortillastrutar
Mitt i högsommaren och dagarna blir lite som de blir. Väder, jobb och lust får styra över vad de innehåller. Kompisar kommer och går, det blir en spontan utflykt och allmänt ingen större ordning och reda på någonting. Plötsligt är alla vrålhungriga och då är det perfekt att ha färdig kyckling och några goda såser klara i kylen. Imponera med läckra tortillastrutar eller gör en kycklingsallad. Låt lusten styra. Smaklig läsning!
Strimlad kyckling , 4-6 port
1 kg kycklinglårfilé
2 dl grekisk yoghurt
3 msk tandoorikrydda
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
Lägg kycklingen i en skål tillsammans med yoghurt och tandoorikrydda.
Riv vitlöken och skiva den gula löken, lägg i skålen.
Blanda ordentligt och låt marinera i kylskåp minst två timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg över kycklingen i en klassisk brödform för limpa.
Sätt in i kycklingen i ugnen i 50 min.
Ta ut kycklingen och häll försiktigt av spadet i en skål.
Slå tillbaka spadet i formen och häll sedan av det igen.
(Fråga mig inte varför, men jag tycker att det blir godare så.)
Låt kycklingen svalna lite och lägg sedan upp den på en skärbräda och skär tvärs över.
De håller 4-5 dagar i kylen.
Tortillastrutar
Tortillabröd 30 cm
Tandpetare eller grillspett i trä
Sätt ugnen på 180 grader.
Dela bröden på mitten och rulla till strutar.
Fäst skarven med tandpetare eller grillspett.
Ställ strutarna på en plåt och baka dem i ugnen 10 min.
De ska få lite färg, men inte bli helt stela.
Fyll med strimlad kyckling, sallad och en god sås.