I veckan pallade vi traditonsenligt körsbär från grannen och bakade "Ambassadörens körsbärspaj" - det tycker jag du också ska göra. Smaklig läsning!

Pajdeg
125 gr smör, kallt
75 gr florsocker
1 ägg
250 gr vetemjöl
Mandelfyllning
150 gr smör, rumsvarmt
150 gr socker
150 gr mandelmjöl
1 ägg
1 äggula
Lägg alla ingredienser till degen i en mixer och kör tills det blir en enda stor degboll.
Rulla till en rulle, slå plastfilm om och lägg in i kylen minst 30 min, gärna längre.
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en form med avtagbar botten.
Kavla ut degen och klä formen.
Täck degen med bakplåtspapper och häll i torkade ärtor eller bönor. (Ris går också bra)
Grädda pajskalet 15 min, ta bort ärtorna och grädda ytterligare ca 10 min.
Degen ska ha börjat få färg längs med kanterna.
Låt skalet svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och smör poröst.
Rör ner ägg, äggula och mandelmjöl.
Bred ut fyllningen i pajskalet.
Toppa med körsbär, andra bär eller frukt.
Ställ in i ugnen 20 min.
Eventuellt behöver du täcka pajen med aluminiumfolie de sista minutrarna.
Citronkräm
250 gr mascarpone
1 ½ dl vispgrädde
1-2 msk lemoncurd
Vispa mascarpone och grädde till fluffig konsistens.
Blanda ner lemoncurd en sked i taget och smaka av till en syra som passar dig.
#elsasskafferi #smakligläsning #kökströst #körsbär #körsbärspaj #ambassadör #citron #paj #pajdeg #citronkräm #strängnäs #succéer #baka #enkeltrecept #cherries #cherrypie #bakaenkelt #enkelpaj
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar