10 juni 2016

Fläderblomschampagne - ett recept från min odlargranne Anja

Nu börjar alla mina fläderträd och buskar att slå ut - doften är förförisk och här ska göras både saft och "champagne"!

Bildresultat för fläderblom


15 st fläderblomsklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
2,25 L vatten
½ citron, helst ekologisk, skal och saft

Rensa blommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte.
Blanda socker, vinäger, vatten, citronsaft och skal i en stor bunke.
Rör om och låt stå övertäckt i rumstemperatur ett dygn.
Sila saften genom en silduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna ända upp.
Låt stå i rumstemperatur 3-4 dagar, efter det kontrollerar du en av flaskorna för att se om drycken blivit pärlande.
Bubblar det ställer du flaskorna i kylen, annars får de stå kvar ett par dagar till.

Drycken serveras väl kyld och ska förbrukas inom tre veckor.
Jäsningen gör att drycken innehåller en liten mängd alkohol så se upp med bilkörning och barn.

2 kommentarer:

  1. Ser ut som ett spännande recept...men är det verkligen en fläderblomsklase på bilden?? den ser kupig ut och inte särskilt platt. Helena

    SvaraRadera
  2. Helena, du har helt rätt. Invävd i min fläderbuske blommade en rönn. Jag tyckte blommorna var väldigt små när jag tog bilden. Nu när flädern blommar på riktigt är de så stora som de ska. Jag ska ge mig ut med kameran och ta en korrekt bild snarast. Alexandra

    SvaraRadera