10 nov. 2025

Det tråkiga med att inte kunna baka på jobbet och recept på en dunderlimpa!

Jag är så innerligt glad över min franska bistro. Det blev i princip nästan precis som jag hade tänkt mig. Vissa delar blev bättre, andra fick bli på ett annat sätt än jag hade tänkt. Jag stortrivs och tack och lov hittar fler och fler matglada till oss även kvällstid. 
Ska jag vara ärlig är möjligheten att baka eget bröd det enda jag saknar. Vi har helt enkelt inte plats och det kolliderar i tid med allt annat vi använder ytor och ugnar till. Vad jag kan baka, och kommer att göra till jul, är den här goda filmjölkslimpan som är fullproppad med frukt, nötter och frön. Till och med russin blir gott i det här brödet så jag rekommenderar dig varmt att göra ett julbak eller två. Receptet kommer här nedan. 
Smaklig läsning!


Filmjölkslimpa med frukt, frön och nötter3 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
1 dl pumpafrö
1 dl solroskärnor
½ dl linfrö
2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 dl hackade aprikoser
1 dl russin
1 dl hasselnötter  

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt filmjölk och blanda väl.
Smörj en form 1 ½ liter, ös ner smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 min.
Låt brödet ligga kvar i formen 15 min innan det stjälps upp.

Tips!
Jag sätter in en digitaltermometer efter 30 min.
När brödet håller 93 grader i mitten är det klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar