Jag tycker bäst om min krabba med några goda såser och nyrostat bröd. En varm svampsoppa blir en bra förrätt och några bitar god ost får runda av.
2 äggulor
2 tsk citronsaft
2 dl rapsolja (eller 1 dl raps- och 1 dl olivolja)
2 pressade vitlöksklyftor
en nypa salt
Vispa ihop gulor och citronsaft.
Tillsätt oljan droppvis.
Smaka av med vitlök och salt.
SENAPSSÅS
1 dl stark och söt senap
2-3 msk socker
en nypa salt
en nypa mald vitpeppar
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
Blanda senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål.
Tillsätt oljan droppvis under vispning.
Vill man kan man tillsätta 1 dl finhackad dill.
SOPPA MED RÖDGUL TRUMPETSVAMP, 6 port
1 L rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller (motsvarar 4-5 dl torkade)
3 msk olja
1 L höns- eller kalvbuljong
1 rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 äggula
salt och peppar, en nypa cayenne
Skala och tärna rotsellerin.
Koka upp buljongen och fräs under tiden svampen i hälften av oljan.
Lägg över svampen i buljongen och koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i resterande olja. Pudra löken med mjölet och rör om.
Späd med buljongen och koka ett par minuter under omrörning.
Blanda i grädde och äggula och dra kastrullen av plattan.
Visste du...
… att svamp trots att de består till ca 90% av vatten innehåller en massa nyttigheter. B- och D-vitamin, zink, kalium, kalcium, mangan och järn till exempel. Bra för vegetarianer och veganer att veta är att aminosyrorna i svampproteinet har högre kvalitet än grönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar