1 dec. 2011

Hirams Värmlandstårta

Ett av Hirams klassiska recept är Värmlandstårtan som går bra att lägga i frysen och ta fram när det är dags för kalas. Jag valde att göra portionsbitar dekorerade med granatäpple den här gången vilket Hiram med största sannolikhet hade applåderat.

Värmlandstårta
5-6 port – strålande att frysa ner och dessutom glutenfri!
3 ägg
11/2 + 1 dl strösocker
35 gram hackade hasselnötter
2 msk kakao
½ dl vispgrädde
100 gr smör

Dela äggen och vispa vitorna med 1,5 dl socker till ett hårt skum.
Vänd ner nötter och kakao.
Smörj två plåtar och pudra dem med mjöl. Bred ut marängsmeten i två tallriksstora cirklar på varsin plåt. Grädda i 150 grader 30-35 min, sänk värmen mot slutet.
Lossa bottnarna medan de är varma.

Vispa ihop gulorna med socker och grädde. Värm försiktigt i vattenbad under vispning tills blandningen tjocknar. Låt svalna och vispa sedan i smöret klickvis.
Lägg ihop bottnarna med smörkräm emellan och ovanpå. Garnera med flagad mandel eller vad du har hemma.

4 kommentarer:

  1. Min älslingstårta - alla kategorier! Ett tips: min mamma har alltid en matsked potatismjöl i smörkrämen för att stabilisera. Mvh Mariann

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha men det har jag aldrig behövt. Men allt efter tycke o smak.

      Radera
  2. Hur mycket av varje ingrediens till smörkrämen??

    SvaraRadera
    Svar
    1. 3 äggulor
      1 dl socker
      ½ dl vispgrädde
      100 gr smör, rumsvarmt
      2 msk kakao
      Vispa ihop gulorna med socker och grädde.
      Värm försiktigt i vattenbad under vispning tills blandningen tjocknar.
      Rör ner kakao.
      Låt svalna och vispa sedan i smöret klickvis.
      Lycka till! Alexandra

      Radera