14 feb. 2012

Du blir vad du äter!

Österländsk medicin utgår ifrån att vi påverkas av allt vi omger oss med, men också av vad vi äter. Råvaror kan vara exempelvis värmande eller kylande och tillagningsmetoden kan sedan förstärka eller förändra detta. Mat kan också relatera extra väl till vissa organ och veckans recept anses stärka mjälten och njurarna.

Pumpa ger näring till mjälten och hjälper till att torka ut fukt som kan försvåra mjältens arbete. Mjälten har enligt kinesisk medicin huvudansvaret för att prducera den del av livsenergin, Qi, som vi kan påverka och förbättra själva varje dg genom att leva på ett sätt som tillför mer energi än vi gör av med.


Kastanjer stödjer också mjälten, men värmer även njurarna som anses innehålla de förutsättningar för vår grundkonstitution som vi ärvt av våra föräldrar. De är mycket känsliga för kyla, så allas våra mammor har haft helt rätt när de sagt åt oss att stoppa ner tröjan när den glipat därbak. Kastanjerna ökar den värmande kraften i våra kroppar och stödjer cirkulationen av blodet.

Vitlök, rosmarin, lagerblad, cidervinäger, persilja och paprika både värmer och stöttar mjälten vilket gör denna soppa till en riktig vintervärmare på alla tänkbara vis.

Värmande pumpa- och kastanjesoppa 6 port

2 gula lökar
3 msk olivolja
1 muscat, eller 2 butternutpumpa
1 L grönsaksbuljong
2,5 dl torkade kastanjer
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk torkad rosmarin
cidervinäger
svart peppar
persilja till garnering
en nypa paprika

Blötlägg kastanjerna över natten.
Hacka löken och fräs den mjuk i olivolja.
Tillsätt pumpan och fortsätt steka under omrörning tills pumpan mjuknat.
Häll i buljong, pressad vitlök, kastanjer, lagerblad och rosmarin. Låt alltsammans sjuda i 40 min.
Ta bort lagerbladet, tillsätt cidervinäger och svartpeppar efter smak. Mixa sedan soppan slät.
Garnera med persilja och en nypa paprika innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar