1 kg
fläsksida eller fläskkarré i 2,5 cm bitar
3
msk + 6 ½ dl vatten
4
msk socker
4
salladslökar, skivade
5 cm
ingefära, tunt skivad
2
vitlöksklyftor, skivade
1
stjärnanis
4
msk soja
4
msk risvin eller torr sherry
Koka
upp vatten i en stor gryta.
Lägg
ner köttet och koka det 5 min och skumma ytan under tiden.
Lyft
upp köttet, låt det rinna av och torka det med papper.
Diska
grytan och värm upp 3 msk vatten, tillsätt sockret och rör tills det löst upp
sig, börjar tjockna och får en bärnstensaktig färg ca 4 min.
Sänk
värmen och tillsätt köttet.
Vänd
runt så alla sidor täcks av sockerlösningen.
Tillsätt
de vita och ljusgröna delarna av salladslökarna, ingefära, vitlök och
stjärnanis.
Låt
koka och rör runt ca 1 min.
Tillsätt
soja och risvin. Låt koka tills det reducerat något, ca 1 min.
Häll
i 6 ½ dl vatten, låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills
köttet är mört, 50-60 min.
Lyft upp köttet med en hålslev och ta grytan från värmen.
Låt
såsen svalna så du kan ta bort överflödigt fett, koka sedan upp den under
omrörning och låt koka 12-15 min tills den tjocknar och glänser.
Tillsätt
köttet, vänd runt det för att värma upp det och täcka det med såsen.
Servera
med nykokt ris och strimlad mörkgrön vårlök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar