30 jan. 2019

Elsas kalasmat - ”Hong Shao Rou”, (Red braised pork) 8 port



1 kg fläsksida eller fläskkarré i 2,5 cm bitar
3 msk + 6 ½ dl vatten
4 msk socker
4 salladslökar, skivade
5 cm ingefära, tunt skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 stjärnanis
4 msk soja
4 msk risvin eller torr sherry

Koka upp vatten i en stor gryta.
Lägg ner köttet och koka det 5 min och skumma ytan under tiden.
Lyft upp köttet, låt det rinna av och torka det med papper.
Diska grytan och värm upp 3 msk vatten, tillsätt sockret och rör tills det löst upp sig, börjar tjockna och får en bärnstensaktig färg ca 4 min.
Sänk värmen och tillsätt köttet.
Vänd runt så alla sidor täcks av sockerlösningen.
Tillsätt de vita och ljusgröna delarna av salladslökarna, ingefära, vitlök och stjärnanis.
Låt koka och rör runt ca 1 min.
Tillsätt soja och risvin. Låt koka tills det reducerat något, ca 1 min.
Häll i 6 ½ dl vatten, låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills köttet är mört, 50-60 min.

Lyft upp köttet med en hålslev och ta grytan från värmen.
Låt såsen svalna så du kan ta bort överflödigt fett, koka sedan upp den under omrörning och låt koka 12-15 min tills den tjocknar och glänser.
Tillsätt köttet, vänd runt det för att värma upp det och täcka det med såsen.
Servera med nykokt ris och strimlad mörkgrön vårlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar