22 aug. 2022

Panerad halloumi med rödbetsrelish och krämig grönkålssallad

 

I slutet av juli vann jag en liten, men väldigt viktig seger. Svärmor, som tillbringar hela somrarna på Gotland, kom på ett oväntat besök en dag när trädgården visade sig från sin allra bästa sida. –”NU förstår jag varför Gotland inte är ett alternativ. Här är ju underbart!”

Det fick mig så klart att nästan spricka av stolthet och det var en rejäl bukett blommor som följde med svärmor hem. Så här i skördetid tänker jag på hur lyckligt lottad jag är som har min trädgård som sommarställe med bad och natur bara några minuter bort. Det är väl ändå ”hemester” i ordets rätta bemärkelse?

Dagens skörd bestod av rödbetor som blev till en härligt sötsyrlig relish och serverades tillsammans med krämig kålsallad och halloumi i nybakad baguette.


 

 

Panerad halloumi med rödbetsrelish och krämig grönkålssallad

1 pkt halloumi

2 ägg

ca ½ dl vetemjöl

panko – asiatisk ströbröd

olja till stekning

 

Vispa upp äggen i en djup tallrik.

Skär halloumin i cm-tjocka skivor.

Vänd skivorna i vetemjölet, skaka av överflödet.

Vänd sedan skivorna i ägget och sedan i ströbrödet.

Häll rejält med olja i en stekpanna med hög kant.

Stekt ostskivorna till gyllene färg på båda sidor.

Lägg upp på grillat bröd tillsammans med relish och kålsallad.

 


Rödbetsrelish

1 ½ dl vatten

2 medelstora rödbetor

1 gul lök

2 stjärnanis

1 tsk gula senapsfrön

1 dl socker

1 dl balsamvinäger

 

Grovriv betorna och skiva löken tunt.

Lägg alla ingredienser i en kastrull med 1 ½ dl vatten.

Koka upp, sätt på locket och låt sjuda ca 20 min under omrörning.

Relishen är klar när allt vatten kokat in.

 


 

Krämig grönkålssallad med dill

Strimlad grönkål

1 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

2 msk hackad dill

salt och peppar

 

Blanda majonnäs med senap och dill till en krämig dressing.

Lägg den strimlade kålen i en bunke, blanda med dressingen.

Smaka av med salt och pe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar