27 okt. 2023

Lax med mirin och soja, 4 port

 


Tänk att 4 ingredienser och mindre än 20 minuters arbete i köket kan generera en smakexplosion. Otroligt. Till veckans recept fräser jag mangold med vitlök, lök och kanske lite strimlad ingefära. Serverar med nykokt ris och rostade sesamfrön medan jag tar emot familjens jubel. Ibland är det lätt att vara hemmakock – prova du med.

Smaklig läsning!

 

Lax med mirin och soja, 4 port

4 bitar lax

½ dl mirin

½ dl råsocker

½ dl soja

1 ½ msk risvinäger

Salladslök eller purjolök

 

Rör ihop mirin, socker och soja i en grund skål som rymmer laxbitarna.

Marinera laxen i 2 min på ena sidan, vänd och marinera 3 min på andra.

Stekt laxen i torr panna i 2 min.

Vänd och tillsätt marinaden som är kvar och stek ytterligare 2 min.

Ta upp laxen och tillsätt risvinäger till vätskan som är kvar i panna.

Koka upp och häll den mörka, söta, salta glazen över laxen.

Strö över strimlad lök och servera med nykokt ris eller nudlar.

 

Tips! Har du lite sushi ingefära hemma blir det grymt gott till den här rätten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar