4 mars 2024

Kikärtsfritters med saffransaioli

Helt vegetariskt blev veckans recept, men det är nog ingen som kommer att märka för det är både vackert och mättande. Den vackra aiolin blir pricken över i med sin milda smak av vitlök och saffran. Har vi tur blir det ett bättre odlingsår i år och kanske har du tänkt odla zucchini? I så fall ska du spara det här lätta sättet att tillreda den. Passar lika bra att servera kall om det blir något över. Smaklig läsning!


Kikärtsfritters med saffransaioli, 4 port

1 brk kikärtor

2 stora ägg

3 msk mjölk

4 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 msk strimlad purjolök

chiliflakes

salt och peppar

olja eller smör till stekning

 

Häll av spadet och skölj kikärtorna.

Lägg hälften av kikärtorna i en mixer till en massa.

Tillsätt äggen och mjölken, fortsätt mixa till en slät smet.

Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i mixern och mixa slätt.

Blanda ner resten av kikärtorna och den strimlade purjon.

Salta, peppra och strö över lite chiliflakes.

Häll olja i en panna och gör fritters av 2 msk smet i omgångar.

Stek tills du ser bubblor bildas, då ska de vändas och stekas gyllene på den andra sidan.

Servera med citronstekt zucchini och saffransaioli.

Tips!

Orkar du inte göra aioli är det supergott att strö smulad feta över zucchinin i stället.

 


Zucchini med citron och oregano

1 zucchini

½ citron

2 vitlöksklyftor

1 msk oregano

olja att steka i

salt och peppar

 

Dela zucchinin på längden, halvera längderna och skär i bitar.

Skär den halva citronen i tunna skivor, skiva vitlöken.

Stekt zucchinin med citron och vitlök i olja tills zucchinin får lite färg.

Dra åt sidan, strö över oregano, salta och peppra.

Blanda ordentligt och lägg upp i en skål.

 


Saffransaioli

2 msk vatten, kokande

1 nypa saffran, trådar

2 äggulor

2 vitlöksklyftor

1 nypa salt + att smaka av med

2 dl rapsolja

Salt

Citronjuice

 

Blanda saffran och varmt vatten.

Mortla ihop vitlöken med en nypa salt med en gaffel till en puré.

Vispa ihop äggulor och vitlökspuré i en skål.

Rör ner saffransvattnet.

Tillsätt olja i en tunn stråle, lite i taget, under kraftig vispning tills det blir en gyllengul majonnäs med smak av saffran och vitlök.

Smaka av med salt och citronjuice.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar