14 apr. 2024

Mjuk kaka med blåbär och citronmeliss

Nu önskar jag att solen och värmen ska komma tillbaka! Jag vill ut och jobba i min trädgård, dricka kaffe i solen och njuta av något nybakat. Som veckans söta blåbärskakor. Gärna med en rejäl klick citronkräm på toppen. Till dess tröstar jag mig med att det faktiskt spirar bland vintersådderna i mitt växthus. Spenat och dill har vågat sig upp och banne mig om inte lite sallad också är på väg. Smaklig läsning!
Mjuk kaka med blåbär och citronmeliss
100 gr smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl blåbär
2 msk strimlad citronmeliss
Smörj och ströa små formar eller ställ upp muffinsformar på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken i smöret för att kyla ner vätskan.
Tillsätt alla torra ingredienser och sedan smörmjölken.
Blanda försiktigt i blåbär och meliss.
Grädda i 175 grader ca 20 min. Gör du i en stor form, 35-40 min.
Prova med en sticka!
Citronkräm
250 gr mascarpone
1 ½ dl vispgrädde
1-2 msk lemoncurd
Vispa mascarpone och grädde till fluffig konsistens.
Blanda ner lemoncurd en sked i taget och smaka av till en syra som passar dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar