På köksbänken under en riktigt tjock handduk står nu en burk med röd spetskål, morot, röd lök, fänkål och senapsfrön som, om allt går bra, ska avnjutas om sisådär 3 veckor. Spänningen är olidlig...

1 msk
salt
ev lite vatten
Strimla grönsakerna tunt och lägg den i en "bankvänlig" skål.
Strö över saltet och knåda eller banka grönsakerna tills de börjar släppa vätska. Låt stå i rumstemperatur några timmar så att det saftar till sig.
Lägg över i väl rengjord burk och pressa ner grönsakerna så de täcks av vätska. Slå på någon matsked vatten vid behov men lämna minst 3 cm upp till kanten.
Efter någon dag, eller tidigare, ska det börja bubbla i burken som då behöver luftas 2-3 ggr dag.
När det slutar komma mer bubblor är det dags att ställa burken kallt minst 2 veckor, men gärna längre, för bästa smak. Kan man inte hålla fingrarna i styr kan man provsmaka redan innan :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar