8 juli 2023

Spröda flarn med betor och feta & En enkel morotssallad med asiatisk touch

Förra veckan var jag och familjen på en liten Sverigeturné. I Göteborg såg vi Bruce Springsteen dag 3, - mitt livs bästa konsertupplevelse. Självklart blev det ett besök på Liseberg, - min mans värsta bergochdalbaneupplevelse. Vi fortsatte ner till Skåne för att hälsa på släktingar innan vi styrde kosan hemåt och möttes av ett rejält skyfall. Men regnet och värmen har gjort att jag kunde skörda såväl morot och betor som de allra första späda lökarna som inspirerade till veckans recept.

Smaklig läsning!



SPRÖDA FLARN MED BETOR OCH FETA
Frasig smördeg täckt av nyplockade betor och smulad fetaost - en ljuvlig liten lunchrätt med ett rejäl fång sallad till.
1 gul beta
1 röd beta
2 ark smördeg
½ pkt fetaost
2 msk färskost med örter
3 tsk honung
Salt, peppar
1 uppvispat ägg

Koka betorna i saltat vatten. Låt dem svalna, skala dem och skär i tunna skivor.
Bred färskost på smördegen, men lämna en kant runt om.
Lägg på betor, smula över feta, salt och peppra lätt.
Pensla kanterna med ägget och ställ in i ugnen på 190 grader 12-14 minuter.
Serveras genast med en liten sallad till.



ENKEL MOROTSSALLAD MED ASIATISK TOUCH
1 morot
1/2 msk strimlad vårlök
½ vitlöksklyfta, riven
1 tsk finriven ingefära
1 nypa chilipulver
Salt
1 tsk soja
½ msk olja

Riv moroten grovt.
Blanda med lök, vitlök, ingefära och chili.
Häll över oljan och sojan, blanda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar