21 maj 2024

Chèvremousse med rödbetor, 4 port

Det sa bara pang så blommade alla mina tulpaner en och samma vecka. Kommer sannolikt inte hända igen men jag fotar som en galning för att se vilka jag behöver flytta så det inte blir stora block av samma färg. Det är tuffa tider för en trädgårdsnörd så här års. En runda i trädgården efter jobbet ger en liten korg med olika späda sallatsblad, diverse örter och i bästa fall en eller annan rädisa. Mest längtar jag efter de första, späda, söta rödbetorna. Tills de är skördeklara kokar jag fjolårets och serverar med Chèvremoussen i veckans recept. Smaklig läsning!

Chèvremousse med rödbetor, 4 pers
4 medelstora rödbetor
salt
olivolja
balsamvinäger
blandade blad och örter
200 gr chèvre
1 tsk honung
1 dl vispgrädde
svartpeppar
chiliflakes

Mixa getosten så slät du orkar.
Tillsätt honung och en nypa peppar.
Vispa grädden och vänd ner i ostblandningen.
Ställ kallt.
Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt betorna svalna.
Skala och skiva betorna.
Lägg sallad på ett fat, fördela betorna runt om.
Ringla över olivolja och balsamvinäger.
Spritsa eller klicka ut chèvremousse på betor och salladen.
(Eller servera den på sidan om.)
Strö över chiliflakes och dra ett par drag extra på pepparkvarnen.

Rödbeta, en hälsobomb!
Favoriten från köket är rena rama hälsobomben. Den innehåller ämnen ger lägre blodtryck, starkare immunförsvar och bättre uthållighet. Dessutom dämpar den inflammation som t.ex acne, sätter fart på tarmarna, håller sötsuget i schack och stärker leverns förmåga.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar