18 maj 2012

Småpotatis


Färsk potatis, eller nypotatis som en del säger, är en både efterlängtad och användbar primör. Nykokt med en klick smör och salt, stekt dagen efter med dillsmaken kvar från kokvattnet, rostad som tilltugg, ljummen i en sallad med fänkål och salladslök.


På min kolonilott har potatisen tvekande börjat sticka upp sina första blad. Det blir nog ingen skörd till midsommar i år heller, men har jag tur finns det fortfarande hinkodlad potatis att köpa i en trädgårdshandel nära mig så att jag och familjen kan njuta hemodlat.


3 maj skördades årets första primörer hos Johan Lundkvist i Slättåkra på Bjärehalvön.



Visste du?
Potatis är en mycket god C-vitaminkälla. 100 gr potatis ger oss 25% av dagsbehovet, och samma mängd ger oss även 10% av järn- och 15% av B-vitaminbehovet. Så trotsa GI-regimen och koka några päror med gott samvete för hälsans skull!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar