26 apr. 2012

Små spanska frestelser i Skafferiet

Baskiska pinxtos eller tapas från Sevilla har en god sak gemensamt – de är små, oftast utsökta och kommer lagom många åt gången för att man ska hinna prata och umgås med sina vänner. Tortilla och grillad paprika går att förbereda i god tid innan gästerna kommer, räkorna gör sig bäst alldeles nygjorda med ett gott bröd till. Med Jamon Serrano i drivor, oliver och ett glas torr kall sherry får ni en perfekt start på Valborgsmässofirandet i väntan på att grillen ska bli varm.



Grillad paprika och sardeller
Grillad paprika på burk
Sardeller
Dagsgammalt vitt bröd
På tunna skivor av t.ex gårdagens baguette läggs grillad paprika och toppas med en sardell. När sältan från sardellen möter paprikans sötman uppstår ljuv musik vill jag lova.



Tortilla
Jag valde att göra min tortilla i en liten panna. Det här receptet räcker till en stor panna och sedan är det bara att skära upp tortillan i lagom stora munsbitar.
½ kg kokt potatis
2 gula lökar
6 ägg
Salt, peppar
Olivolja
Stek potatis och lök i lite olivolja, salta och peppra.
Vispa upp äggen och häll över potatisen och löken.
Stek på svag värme ca 4 minuter och vänd sedan tortillan med hjälp av en tallrik.
Glöm inte ha i mer olja i pannan innan vändning.


Gambas al olio et aillo
Räkor utan skal
Chili
Vitlök
Olivolja
Salt, peppar
Hackad persilja
Skala och skiva vitlöken tunt, strimla chilin och fräs de båda i olivolja.
När löken börjar få färg tillsätter du räkor och persilja och låter dem bara precis bli varma. (Får de ligga i för länge blir de torra och tråkiga)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar