När solen börjar komma tillbaka får jag sån oerhörd reslust. Jag kan liksom inte vänta tills sommaren kommer till oss. Men plikten kallar och resandet får vänta så jag gör en inre resa i mitt eget kök istället. Saffran och citron sätter smaken på veckans lammgryta inspirerad av Marocko. Smaklig läsning!
Marockansk lammgryta med saffran och citron, 4 port
3 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 nypa salt
2 msk olja
2 msk yoghurt
600 gr grytbitar av lamm, nöt går också bra
2 gula lökar
1 citron i tunna skivor
½ pkt saffran
3 medelstora tomater, hackade
olja
salt och peppar
koriander eller annat kryddgrönt
Mortla vitlöken med kryddor, salt och 2 msk olja.
Lägg grytbitarna i en skål, häll i vitöksmoset och 2 msk yoghurt.
Blanda väl och låt marinera 1 timme på köksbänken eller över natten i kylskåp.
Skiva löken tunt och stek den i en traktörpanna tills den börjar bli genomskinlig.
Lägg ner grytbitarna lite i taget och bryn dem runt om.
Lägg i hackad tomat och citronskivorna tillsammans med saffran.
Slå på vatten så det täcker och koka sakta 1-2 timmar.
Smaka av med salt och peppar under tiden.
Servera med ris eller bulgur och mina rostade morötter.
Rostade morötter och kikärtor
1 frp kokta kikärtor
4 medelstora morötter
½ gul lök
olja
1 tsk spiskummin
½ tsk kardemumma
½ tsk gurkmeja
olja
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj kikärtorna, siva löken och skär morötterna i stavar.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Ringla över olja, och strö över kryddorna.
Salta och peppra lätt.
Rosta hela härligheten ca 15 min i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar