23 feb. 2023

Citronkladdkaka med citronmousse

Nu är vi inne på sista svängen med citrusfrukterna så jag passar på att frossa i citron
Att göra egen curd kan kännas både övermäktigt och lite meckigt, men smaken blir otroligt mycket bättre än köpt. Moussen är så enkel att göra att det får väga upp tänker jag.
Smaklig läsning!





Kladdkaka med citron
100 gr smör
3 ägg
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
½ citron, skal och saft
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Rör ihop ägg, socker och vanilsocker.
Tillsätt citronskal och saft tillsammans med det smälta smöret.
Blanda väl och tillsätt sedan mjölet lite i taget.
Klä valfri form med bakplåtspapper, häll i smeten.
Grädda 20-25 min.
Låt kakan svalna helt innan du dekorerar den med mousse.



Citronmousse
3 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
1 dl lemoncurd
1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
Smält under tiden lemoncurden försiktigt i en kastrull.
När gelatinbladet är mjukt rör du ner det i curden.
Låt svalna något och blanda sedan ner yoghurten i curden.
Vispa grädden toppig och blanda sedan samman med curden.





Lemoncurd, ca 3 dl
3 st ekologiska citroner
1,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 ägg
50 g smör

Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta.
Pressa i saften av citronerna och låt koka upp 1 minuter.
Sila bort skalen för att undvika att smaken blir bitter.
Blanda i socker, majsstärkelse och ägg och vispa samman.
Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda 1-2 minuter under omrörning till en tjock kräm.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner smöret.
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara i kylen.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar