27 apr. 2023

Lax med citron och rosépeppar

I dag skickar jag en hälsning inifrån mitt växthus. Vårvinterns alla sådder har satt full fart och det lyser grönt, grönt, grönt vart jag än vänder mig. Så härligt med all klorofyll! Mellan varven måste jag ju äta också, helst tillsammans med vänner och familj, så det gäller att göra det enkelt för sig. Kalla såser är perfekta att förbereda, en lax bakad i ugnen sköter sig mer eller mindre själv. Lite potatis och grönsaker till det så är saken BIFF. Smaklig läsning!


Citron- och rosépepparlax
1 bit hel lax (1,5 kg)
Salt
Peppar
Rosépeppar
Citronskivor
Sätt ugnen på 180 grader.

Putsa laxen och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt.
Krydda med salt, peppar och rosépeppar.

Skiva citron och lägg på laxen.
Lägg över på ett bakplåtspapper, vrid ihop ändarna och lägg på en ugnsfast form.
Baka i ugn ca 12-14 min. Skär ett snitt och kolla att den är genombakad, eller använd en stektermometer. Vid 45 grader är laxen perfekt enligt mitt tycke. Servera med min goda romsås, lite nykokt potatis och kanske lite nyskördade blad från din odling.

Tips!
Får du lax över kan du blanda den med lika delar majonnäs och créme fraiche.
Tillsätt några få droppar Liquid Smoke eller lite BBQ-sås.
Vips har du en härlig laxröra att lägga på en macka till lunch.


Romsås
2 dl crème fraiche
1 liten burk stenbitsrom
1 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
vitpeppar

Blanda samman alla ingredienser.
Ställ kallt fram till servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar