22 feb. 2012

Passioner i Skafferiet

I veckan läste jag en intervju med en av Sveriges mesta matlagare, Mattias Dahlgren. Han berättade bland annat om hur intresset för matlagning väcktes hemma hos föräldrarna när han som liten åt nybakat bröd med smältande smör rinnande längs fingrarna och inte kunde få nog.
Jag började fundera på egna matupplevelser och hur passionerat förälskad jag blivit i vissa rätter som Moules Marinières och Chèvre Chaud för att nämna några. Jag kan äta dessa förälskelser flera gånger i veckan och i bland varje dag. Efter ett tag lägger sig passionen och jag beter mig mer sansat. För tillfället trängtar mina smaklökar efter en magisk wok serverad härom veckan av vänner jag träffar alldeles för sällan. Fortfarande kan jag känna smaken av chilihet kyckling, krämiga cashewnötter och ljuvligt doftande jasminris.
Jag är ingen utpräglad frankofil men hyser en oerhörd respekt för fransk matlagning. Drömmen om att få möta våren i Paris verkar inte uppfyllas i år heller. Bistro Edsbackas köksmästare, Jimmy Andersson, har delat med sig av ett recept på musslor som ger mersmak. Med en krämig Chèvre före och en ljummen Tarte Tatin efter spelar det längre ingen roll att den fysiska resan får vänta. On y va!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar