Värmlandstårta
5-6 port – strålande att frysa ner och dessutom glutenfri!
3 ägg
11/2 + 1 dl strösocker
35 gram hackade hasselnötter
2 msk kakao
½ dl vispgrädde
100 gr smör
Dela äggen och vispa vitorna med 1,5 dl socker till ett hårt skum.
Vänd ner nötter och kakao.
Smörj två plåtar och pudra dem med mjöl. Bred ut marängsmeten i två tallriksstora cirklar på varsin plåt. Grädda i 150 grader 30-35 min, sänk värmen mot slutet.
Lossa bottnarna medan de är varma.
Vispa ihop gulorna med socker och grädde. Värm försiktigt i vattenbad under vispning tills blandningen tjocknar. Låt svalna och vispa sedan i smöret klickvis.
Lägg ihop bottnarna med smörkräm emellan och ovanpå. Garnera med flagad mandel eller vad du har hemma.
Min älslingstårta - alla kategorier! Ett tips: min mamma har alltid en matsked potatismjöl i smörkrämen för att stabilisera. Mvh Mariann
SvaraRaderaJaha men det har jag aldrig behövt. Men allt efter tycke o smak.
RaderaHur mycket av varje ingrediens till smörkrämen??
SvaraRadera3 äggulor
Radera1 dl socker
½ dl vispgrädde
100 gr smör, rumsvarmt
2 msk kakao
Vispa ihop gulorna med socker och grädde.
Värm försiktigt i vattenbad under vispning tills blandningen tjocknar.
Rör ner kakao.
Låt svalna och vispa sedan i smöret klickvis.
Lycka till! Alexandra