29 okt. 2023

Valnötsbröd med torkade tranbär i gryta, 1 bröd

En slö söndag och jag får plötsligt lust att ge mig i kast med en liten rensning i köksskåpen. Jag hittar såväl arkeologiska fynd, havregryn med utgångsdatum 2018, som rena guldkorn i form av torkade tranbär och valnötter. Ett par påsar torrjäst gömde sig också därinne tillsammans med en full påse rågsikt och en skvätt sirap. Perfekta ingredienser till ett grytbröd och här nedan kommer receptet.
Smaklig läsning!


Valnötsbröd med torkade tranbär i gryta, 1 bröd

3 dl vetemjöl

3 dl rågsikt

½ pkt torrjäst

1 dl hackade valnötter

1 dl torkade tranbär

1 msk sirap

3 dl vatten

2 tsk salt

 

Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt sirap och vatten.

Knåda minst 10 min med maskin, 20 min för hand.

Låt jäsa under duk 2 timmar i rumstemperatur.

Sätt på ugnen, 230 grader och sätt in en gjutjärnsgryta med locket på nederst i ugnen 40 min innan jästiden går ut.

Ta försiktigt ut grytan och klä den med ett bakplåtspapper.

Stjälp ner degen, sätt på locket och baka i 30 min.

Ta av locket, sänk till 200 grader och baka ytterligare 10 min.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar