31 okt. 2021

Darling pasta, Sofia Wood

 I november kommer Sofia Woods tredje bok, Darling Pasta.

 Sofia ser pasta som en kärlekshandling.

Hon är övertygad om att det finns en perfekt pastarätt för varje tillfälle, stort som litet. Ibland är det handgjord pasta och långkok, ibland lyxigt och speciellt och ibland bara fyra ingredienser du redan har hemma, färdigt på 15 minuter.

Boken rymmer inte en oändlig mängd rätter utan bygger på en övertygelse om att det är just dessa 35 perfekta rätter vi alla behöver i vår repertoar för att göra livet både godare och roligare.

Rostade rotfrukter med rosmarin

 


Potatis, palsternacka eller andra rotfrukter

Några kvistar rosmarin

Vitlök efter tycke och smak

Olja

Salt och peppar

 

Sätt ugnen på 190 grader.

Skiva/dela potatis, palsternacka och vitlök.

Fördela jämnt på en plåt tillsammans med rosmarinen.

Ringla över olja, salta och peppra.

Blanda runt och rosta sedan i ugnen ca 30 min.

Dressing med rostad vitlök

 

Förra helgen satte jag 4 sorters vitlök inför kommande säsong. Perfekt med saker man kan fixa med redan på hösten! Nu ligger de och gottar sig djupt ner i jorden som jag laddat med Bokashikompost och sedan toppat hela härligheten med ett tjockt lager gräsklipp och löv. 

Sorten Thermidrome ger den klassiska franska vitlökssmaken och är en favorit men jag hyser gott hopp för övriga tre med. Av Thermidrome gör jag den här goda dressingen som är maxad med smak, men ändå ljuvligt mild på något vis.

1 hel vitlök
1/2 + 3 msk olja
1 msk citronjuice
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
 

Skär toppen av vitlöken, lägg den på en bit folie och häll över 1/2 msk olja.

Vik ihop folien och baka löken i 20 minuter.
Ta ut löken och låt den svalna i foliepaketet.
Tryck ut de bakade lökarna och mixa med citronjuice och olja.
Smaka av med salt och peppar.

Jordärtskockssoppa, 4 port



500 g jordärtskockor

2 potatisar

1 gul lök

1–2 vitlöksklyftor

Några kvistar färsk timjan

Smör

1 dl torrt vitt vin

5 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

2 1/2 dl matlagningsgrädde

salt och svartpeppar

Créme fraiche

 

Skala jordärtskockor och potatis och skär i bitar.

Finhacka lök och vitlök.

Fräs ingredienserna tillsammans med timjan och smör i en tjockbottnad kastrull.

Häll över vinet och låt koka ihop en minut.

Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna.

Rör om och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.

Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav.

Tillsätt grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.

Toppa med en klick crème fraiche


Ugnsstekt kyckling med svamp, 4 port



1 hel kyckling

200 gr svamp, gärna trattkantareller

1 gul lök, skivad

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

salt och peppar

hackad persilja


Sätt ugnen på 190 grader.

Fräs svampen i lite olja. Tillsätt löken och mer olja vid behov.

Stekt tills löken börjar få färg.

Lägg över i ugnsfast form.

Dela kycklingen i 4 delar och lägg ovanpå svampen.

Salta och peppra.

Ställ in i ugnen 45 min.


Pocherad salladslök med senapsvinägrett

- en fransk klassiker perfekt att servera med ugnsbakad kyckling eller fisk

1 msk sherry vinäger

½ msk dijonsenap

salt och peppar

en nypa salt

3 msk olivolja

12 pennsmala salladslökar eller 4 purjolökar

1 msk kapris

 

Mixa vinäger, senap och olja.

Smaka av med salt, rejält med svartpeppar och en nypa socker.

Trimma salladslöken eller dela purjolöken på längden.

Koka upp lökarna i saltat vatten.

Sänk värmen och låt sjuda under lock 5-7 min tills löken mjuknat.

Häll av och låt lökarna torka upp ordentligt.

Lägg upp lökarna på ett fat och ringla över vinägretten.

Strö över kapris och hackad persilja.

Tomat- och vitlöksbakade Borlottibönor, 4 pers

400 gr färska borlottibönor utan skal

1 röd lök i skivor

3-4 vitlöksklyftor, delade

2 lagerblad

1 burk krossad tomat

1tsk rökt paprikapulver

1 röd paprika, strimlad

kokande vatten till bönorna

neutral olja

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 220 grader.

Lägg alla ingredienser i en ugnsfast form.

Blanda väl och slå över kokande vatten så att bönorna blir täckta.

Baka i ugnen 45 min till en timme. Bönorna ska bli mjuka.

Smaka av med salt och peppar.

 

Borlotti bönor innehåller stora mängder järn. Tomater innehåller mycket C-vitamin som hjälper din kropp att ta upp järnet så det här är en superkombo!