14 nov. 2021
Grönkål ”Thousand head”
Köttgryta på burgundiskt vis, 6-8 port
7 nov. 2021
Lasagne med champinjoner och palmkål, 4 port
500 gr champinjoner, skivade
1 -2 msk smör
½ gul lök, skivad
1 liten morot, tärnad
2 vitlöksklyftor
300 gr svart- eller grönkål, strimlad
2 tsk torkad timjan
rapsolja
salt och peppar
9 lasagneplattor
bechamelsås - se recept nedan
riven smakrik ost
Koka bechamel.
31 okt. 2021
Grönare middagar, Johanna Andersson & Caroline Wilbois
Det är det vi oftast äter som spelar störst roll för hälsan och miljön. Samtidigt är det svårt att inspireras i vardagen när middagen gärna ska vara enkel och snabblagad, och givetvis uppskattas av alla vid bordet.
Dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson tycker det ska vara lätt att göra bra val varje dag. Boken bjuder på smarta vägar till goda, nyttiga och enkla middagar som gör gott för både hälsan och miljön.
Här hittas bland annat kapitel som 2 i 1, Middag utan disk, Lunchlåda på köpet, Frukost till middag och Middag på en kvart. Oemotståndliga recept för alla som fastnat i trista och osunda hjulspår
Darling pasta, Sofia Wood
I november kommer Sofia Woods tredje bok, Darling Pasta.
Sofia ser pasta som en kärlekshandling.Hon är övertygad om att det finns en perfekt pastarätt för varje tillfälle, stort som litet. Ibland är det handgjord pasta och långkok, ibland lyxigt och speciellt och ibland bara fyra ingredienser du redan har hemma, färdigt på 15 minuter.
Boken rymmer inte en oändlig mängd rätter utan bygger på en övertygelse om att det är just dessa 35 perfekta rätter vi alla behöver i vår repertoar för att göra livet både godare och roligare.
Rostade rotfrukter med rosmarin
Potatis, palsternacka eller andra rotfrukter
Några kvistar rosmarin
Vitlök efter tycke och smak
Olja
Salt och peppar
Sätt ugnen på 190 grader.
Skiva/dela potatis, palsternacka och vitlök.
Fördela jämnt på en plåt tillsammans med rosmarinen.
Ringla över olja, salta och peppra.
Blanda runt och rosta sedan i ugnen ca 30 min.
Dressing med rostad vitlök
Förra helgen satte jag 4 sorters vitlök inför kommande säsong. Perfekt med saker man kan fixa med redan på hösten! Nu ligger de och gottar sig djupt ner i jorden som jag laddat med Bokashikompost och sedan toppat hela härligheten med ett tjockt lager gräsklipp och löv.
Sorten Thermidrome ger den klassiska franska vitlökssmaken och är en favorit men jag hyser gott hopp för övriga tre med. Av Thermidrome gör jag den här goda dressingen som är maxad med smak, men ändå ljuvligt mild på något vis.
1/2 + 3 msk olja
1 msk citronjuice
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär toppen av vitlöken, lägg den på en bit folie och häll över 1/2 msk olja.
Vik ihop folien och baka löken i 20 minuter.Ta ut löken och låt den svalna i foliepaketet.
Tryck ut de bakade lökarna och mixa med citronjuice och olja.
Smaka av med salt och peppar.