14 nov. 2021

Grönkål ”Thousand head”

 


I år odlade jag den här sortens grönkål för första gången. 
Bladen är släta och stora som rabarberblad! Mycket mat på få plantor. 

Jag använder den strimlad som sallad med en god vinägrett, lite smulad fetaost och kanske ett tärnat äpple på toppen. Den är också suverän att fräsa i lite olja tillsammans med lök, vitlök, salt och peppar. En matsked soja och några droppar sesamolja ger en härlig asiatisk touch. 
Så nästa år blir det en ny omgång av denna bjässe i grönsakslandet.



Köttgryta på burgundiskt vis, 6-8 port



1 kg nötkött t.ex fransyska eller högrev 
1 1/2 hg bacon 
1 morot 
1 gul lök 
1/2 flaska rött vin 
1 msk tomatpuré 
2 hg champinjoner 
12 smålökar 
1 msk vetemjöl 
salt & peppar 
3 vitlöksklyftor 
1/2 tsk timjan 
1 lagerblad 
smör 
olja 

Tärna köttet, strimla baconet och skär lök och morötter i ganska små bitar. 
Bryn köttet i olja på hög värme i omgångar så det blir ordentligt brynt. Lägg åt sidan. 
Slå på lite vin eller vatten i stekpannan och vispa ut samt häll vätskan över köttet. 
Fräs bacon i en tjockbottnad gryta tills fettet smält och häll då på morötter och lök och fräs utan att det tar färg. Lägg i köttet, pudra över mjölet och rör om så att det blandar sig väl. 
Tillsätt nu vin, tomatpurén, kryddorna och pressad vitlök. 
Koka upp och ställ sedan under lock i ugnen på 175°. 
Bryn champinjonerna hela i smör. 
Skala lökarna och bryn i smör, salta och peppra. Lägg åt sidan. 
När grytan stått 2 timmar i ugnen lägger du i svamp och lök och ställer in allt i ugnen ytterligare 30 minuter. Servera med kokt potatis eller potatispuré.

 



7 nov. 2021

Lasagne med champinjoner och palmkål, 4 port


500 gr champinjoner, skivade
1 -2 msk smör
½ gul lök, skivad
1 liten morot, tärnad
2 vitlöksklyftor
300 gr svart- eller grönkål, strimlad
2 tsk torkad timjan
rapsolja
salt och peppar
9 lasagneplattor
bechamelsås - se recept nedan
riven smakrik ost

Koka bechamel.
Sätt ugnen på 220 grader. 
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och bryn lök, vitlök och morot tillsammans med torkad timjan.
Tillsätt hälften av svampen och stek den gyllene. 
Lägg över i en skål och stek resten av svampen i smör och lägg även den i skålen. 
Fräs kålen i lite rapsolja 2-3 min. Den ska bara mjukna lite lätt och lägg över i svampskålen. 

Du kan också göra en snabbvariant och blanda svamp och kål med nykokt pasta,
en skvätt grädde eller crème fraiche och riva parmesan över.
Kokar du färsk pasta är det här snabb-mat när den är som godast!


Häll hälften av bechamelsåsen i botten på en ugnsfast form, ca 22x28 cm. 
Lägg i en tredjedel av lasagneplattorna, skeda över hälften av svampen, lägg på ett lager pasta och ett lager svamp till. Avsluta med ännu ett lager pasta, slå över kvarvarande bechamel och toppa med riven ost. 
Ställ in i ugnen ca 20 min. 

Bechamelsås 
7,5 dl mjölk 
1 lagerblad 
1 gul lök, grovhackad 
1 stjälk blekselleri, skivad 
svartpepparkorn
50 gr smör 
50 gr vetemjöl 
2 tsk dijonsenap 
salt och peppar 
Värm mjölken tillsammans med lagerblad, lök, selleri och svartpeppar tills den börjar sjuda. 
Ställ åt sidan och låt mjölken dra till sig smaken från grönsaker och kryddor ca 20 min. 
Värm mjölken försiktigt och sila den. 
Smält smöret i en medelstor kastrull, rör ner mjölet så det blir en smet (roux) och koka den försiktigt någon minut. Ta bort från värmen och tillsätt en fjärdedel av den varma mjölken. 
Vispa rejält för att få en slät kräm. Tillsätt resten av mjölken i omgångar och vispa den slät mellan varven. 
Ställ tillbaka på värmen och koka i några minuter under omrörning tills den tjocknat. 
Rör ner senapen och smaka av med salt och peppar.





31 okt. 2021

Grönare middagar, Johanna Andersson & Caroline Wilbois

 Det är det vi oftast äter som spelar störst roll för hälsan och miljön. Samtidigt är det svårt att inspireras i vardagen när middagen gärna ska vara enkel och snabblagad, och givetvis uppskattas av alla vid bordet. 

Dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson tycker det ska vara lätt att göra bra val varje dag. Boken bjuder på smarta vägar till goda, nyttiga och enkla middagar som gör gott för både hälsan och miljön.
Här hittas bland annat kapitel som 2 i 1, Middag utan disk, Lunchlåda på köpet, Frukost till middag och Middag på en kvart. Oemotståndliga recept för alla som fastnat i trista och osunda hjulspår

Darling pasta, Sofia Wood

 I november kommer Sofia Woods tredje bok, Darling Pasta.

 Sofia ser pasta som en kärlekshandling.

Hon är övertygad om att det finns en perfekt pastarätt för varje tillfälle, stort som litet. Ibland är det handgjord pasta och långkok, ibland lyxigt och speciellt och ibland bara fyra ingredienser du redan har hemma, färdigt på 15 minuter.

Boken rymmer inte en oändlig mängd rätter utan bygger på en övertygelse om att det är just dessa 35 perfekta rätter vi alla behöver i vår repertoar för att göra livet både godare och roligare.

Rostade rotfrukter med rosmarin

 


Potatis, palsternacka eller andra rotfrukter

Några kvistar rosmarin

Vitlök efter tycke och smak

Olja

Salt och peppar

 

Sätt ugnen på 190 grader.

Skiva/dela potatis, palsternacka och vitlök.

Fördela jämnt på en plåt tillsammans med rosmarinen.

Ringla över olja, salta och peppra.

Blanda runt och rosta sedan i ugnen ca 30 min.

Dressing med rostad vitlök

 

Förra helgen satte jag 4 sorters vitlök inför kommande säsong. Perfekt med saker man kan fixa med redan på hösten! Nu ligger de och gottar sig djupt ner i jorden som jag laddat med Bokashikompost och sedan toppat hela härligheten med ett tjockt lager gräsklipp och löv. 

Sorten Thermidrome ger den klassiska franska vitlökssmaken och är en favorit men jag hyser gott hopp för övriga tre med. Av Thermidrome gör jag den här goda dressingen som är maxad med smak, men ändå ljuvligt mild på något vis.

1 hel vitlök
1/2 + 3 msk olja
1 msk citronjuice
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
 

Skär toppen av vitlöken, lägg den på en bit folie och häll över 1/2 msk olja.

Vik ihop folien och baka löken i 20 minuter.
Ta ut löken och låt den svalna i foliepaketet.
Tryck ut de bakade lökarna och mixa med citronjuice och olja.
Smaka av med salt och peppar.