29 aug. 2016

Enklaste äppelkakan med stor wow -faktor!

Du, som jag, har säkert en muffinsform i metall som ligger och skräpar längst in i ett skåp någonstans. Leta fram den så ska vi göra fantastiska äppelkronor att imponera på helgens gäster med!


6 portioner
smördeg
3 äpplen
2 msk socker
1 msk kanel och kardemumma
1 tskvaniljsocker
1 ägg till pensling
Lite smör

1 brk mascarpone
vaniljsocker
ev lite citronskal

Tina smördegen och skär till bitar som är ca 10x10 cm om du har den större varianten av muffinsplåt.
Tärna äpplena, lägg dem i skål med kanel och kardemumma, eller bara kanel, socker och riktigt 
vaniljsocker. Blanda runt så äpplena täcks ordenligt.

Sätt ugnen på 190 grader och smörj muffinsplåten men glöm inte att smörja även ovanför kanten.
Dra lite i degen så den blir ojämn - ju fulare bitarna är nu, desto snyggare blir de bakat skick och det är det som är det fina i kråksången! Tryck den degen och låt dem hänga över kanterna.
Fördela äppelblandningen, pensla kanterna med det uppvispade ägget.
Baka i 12-14 minuter, smördegen ska vara gyllene och frasig.

Servera med vaniljmascarpone - bara att blanda ihop!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar