2 jan. 2018

Vintertid - Hirams apelsinmarmelad

Bildresultat för märit huldt
Engelsk apelsinmarmelad

1 kg citrusfrukt av valfri sort varav minst två citroner
1 liter kokande vatten

Dag 1
Skär all frukt så tunnt som möjligt och lägg i en kastrull. Spara kärnorna i en liten skål vid sidan om. Häll det kokande vattnet över båda. Lägg på lock och låt stå till nästa dag.

Dag 2
Koka fruktmassan i 30 minuter med kärnorna i en sil eller nätpåse. Lägg på locket igen och låt stå till nästa dag.

Dag 3
Mät fruktmassan och ta 5 dl socker per halvliter fruktmassa. Rör i sockret medan marmeladen kokar upp tills det har smält. Koka marmeladen till den geléar sig kring kastrullens kanter och gör ett marmeladprov för att se om den är klar. Provet gör du genom att kyla ett fat, hälla upp lite marmelad och dra en ränna genom marmeladen med fingret. Om den inte flyter ihop igen är den färdig, annars måste den koka lite till. 

Bildresultat för märit huldt
Recept från Hirams bästa recept av Märit Huldt 1979

3 kommentarer:

  1. Godaste och vackraste marmeladen! Man kan ju använda valfritt mycket av skalet, tunna strimlor eller hackat, och av mörkt orangegula frukter blir det den finaste färgen av. Jag använder ekologiska frukter från odlare i Spanien och Italien, då vi har "adopterat" några träd där och lådorna kommer från trädet direkt till oss. Då törs jag använda skalet också. :-)

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Visst är den?! Har funderat på att göra som du, men har fått flera olika förslag i social medier så jag blir osäker på vilka som är seriösa och inte. Tar tacksamt emot förslag :)

    SvaraRadera