1 L rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller (motsvarar 4-5 dl torkade)
3 msk olja
1 L höns- eller kalvbuljong
1 rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 äggula
salt och peppar, en nypa cayenne
Skala och tärna rotsellerin.
Koka upp buljongen och fräs under tiden svampen i hälften av oljan.
Lägg över svampen i buljongen och koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i resterande olja. Pudra löken med mjölet och rör om.
Späd med buljongen och koka ett par minuter under omrörning.
Blanda i grädde och äggula och dra kastrullen av plattan.
Visste du...
… att svamp trots att de består till ca 90% av vatten innehåller en massa nyttigheter. B- och D-vitamin, zink, kalium, kalcium, mangan och järn till exempel. Bra för vegetarianer och veganer att veta är att aminosyrorna i svampproteinet har högre kvalitet än grönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar