28 mars 2021

Gulbetor med chèvre, 6 bufféportioner



3-4 medelstora gulbetor 
1 rejäl skiva chèvre 
Rosmarin 
Olja och vinäger 
Salt och peppar 
 
Koka betorna med skalet på tills de är mjuka men ändå har fasthet kvar. 
Låt svalna och skala dem sedan. 
Skiva betorna tunt och bred ut på ett fat. 
Smula över osten. 
Ringla över olja och en skvätt vinäger. 
Salta och peppra lätt. 
Hacka lite rosmarin och strö över.

Små ostpajer, 6 st



Smördeg 
Små aluminiumformar 
1 ägg 
1 dl mjölk eller grädde 
salt och peppar 
riven ost 
stenbitsrom 
crème fraiche 

 Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj formarna. 
Kavla smördegen lätt och skär ut fyrkanter lite större än formarna. 
Lägg ner smördegen och lägg i riven ost. 
Blanda mjölk och ägg, salta och peppra. 
Slå äggblandningen över osten och baka i ugnen 20-25 min. 
Låt svalna och toppa med rom och crème fraiche.

Sparris med romssås, 6 bufféportioner



2 knippen grön sparris
2 dl crème fraiche
2 msk stenbitsrom
1 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
vitpeppar

Koka upp vatten med lite salt.
Skär bort den nedre träiga delen på sparrisen.
Lägg den i det kokande vattnet ca 4 min.
Häll av i durkslag och kyl ned i iskallt vatten.
Blanda crème fraiche med rom, gräslök och citronsaft.
Smaka av med lite peppar.
Lägg såsen i botten på lite smalare glas.
Dela sparrisen på mitten och fördela mellan glasen.

Räkcocktail, 6 buffé portioner



3 dl skalade räkor 
strimlad sallad 
röd lök 
citron 
1,5 dl majonnäs 
1 msk tomatpuré 
vitpeppar 
salt 

Blanda majonnäs med tomatpuré. 
Smaka av med salt och peppar. 
Lägg såsen i botten av små vida glas. 
Lägg i strimlad sallad och toppa med räkorna. 
Pressa över lite citron och dekorera med tunt skivad röd lök.

Mina favoriter till påsk



Påsken närmar sig och det ska bli skönt med några extra lediga dagar. Det blir inget stort firande i år heller, men det hindrar ju inte att man vill äta lite extra gott. 

Ägg och sill hör påsken till, det är ju sen gammalt och går inte att komma undan. Jag lägger till några gröna favoriter tillsammans med varmrökt lax. På mitt påskbord hittar du:

Små frasiga ostpajer 
Räkcocktail i glas
Sparris med romsås
Gula betor med chèvre
Potatissallad med kantareller
Varmrökt lax

Ostpajerna tar längst tid och sparrisen behöver passas så den inte blir överkokt. 
Resten vill jag påstå att du klarar att svänga ihop på en dryg timme.






21 mars 2021

Snart är det påsk!

 



Påsken närmar sig och det ska bli skönt med några extra lediga dagar. 
Det blir inget stort firande i år heller, men det hindrar ju inte att man vill äta lite extra gott. Ägg och sill hör påsken till, det är ju sen gammalt så jag passar på att lägga till lite gröna favoriter till buffébordet tillsammans med lite varmrökt lax. Recepten dyker upp under veckan här på bloggen, Facebook och Instagram. Smaklig läsning!