13 okt. 2011

Alla goda ting är tre, - de här är nyttiga också!


Två av tre huvudingredienser i veckans recept hittar jag på min egen kolonilott. Den tredje växer tyvärr inte på våra breddgrader, men alla tre har egenskaper som gör dem till riktig "supermat" som gör oss friska och starka.

Pumpan har sitt ursprung i Amerika där den främst användes till att göra mjöl av. Pumpa innehåller
anmärkningsvärt lite kalorier, men mycket fibrer vilket ju är bra för matsmältningen.

Jordärtskockan, som är släkt med solrosen, har en mild nötig smak och kan användas på samma sätt som
potatis. Till skillnad från potatis sänker jordärtskockan ditt blodsocker och är därför extra bra för diabetiker
och dig som vill hålla ditt blodsocker i schack. Den blir god som soppa, puré, gratäng eller rostad i ugn med
lite örter, olivolja, salt och peppar.För dig som inte odlar själv finns dessa två i butik och är i säsong just nu.
Passa på att ladda kroppen med nyttigheter inför den mörka vinter vi har framför oss.

Chokladens latinska namn, Theobroma cacao, betyder gudarnas mat och visst är det gudomligt gott.
Chokladens positiva medicinska egenskaper har lyfts fram sedan ett antal år tillbaka. För mig är det medicin
även för själen och blir supermat bara av den anledningen.


JORDÄRSKOCKSGRATÄNG
300 gr jordärtskocka
300 gr rotselleri
1 gul lök
1 klyfta vitlök, eller mer
2 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
svartpeppar
salt
muskotnöt
1 ägg
riven ost

Sätt ugnen på 180 grader.
Skala jordärtskocka och selleri. Skiva dem tunt och varva dem med hackad lök och vitlök i en gratängform.
Blanda buljong och crème fraiche, smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Blanda i ägget.
Häll blandningen över rotfrukterna och toppa med riven ost.
Grädda ca 40 minuter eller tills rotfrukterna känns genomkokta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar