4 sep. 2024

Äppelfrangipane, - receptet är till en 24 cm form med avtagbar kant

Det är ett makalöst äppelår i år. Grannens träd är så fulla av frukt att de har satt ut stöttar för att grenarna inte ska gå av. Dags att frossa i allsköns bakverk med äpple – paj, bullar, strudel till exempel. Idag bjuder jag på en Frangipane med äpple och kanel. Smaklig läsning!


Äppelfrangipane, 24 cm pajform med avtagbar kant

Deg:

140 gr smör

3 dl vetemjöl

1 msk socker

½ kallt vatten

Fyllning:

125 smör, rumstempererat

100 gr socker

125 gr mandelmjöl

2 ägg

Topping:

Skivade äpplen

1 msk kanel

1 msk socker

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Tärna smöret till degen och mixa ihop med mjöl och socker i en matberedare.

Tillsätt det kalla vattnet och låt degen gå ihop.

Mjöla en bänk och kavla ut degen till en rundel.

Klä en smord form med avtagbar kant med degen.

Lägg i ett bakplåtspapper och fyll med torkade ärtor, bönor eller makaroner.

Blindbaka skalet i 20 min, ta bort ärtorna och baka skalet ytterligare 10 min.

Rör rumsvarmt smör ihop med socker tills det blir krämigt.

Tillsätt mandelmjölet och blanda väl. Häll i äggen ett i taget under blandning.

Häll fyllningen i skalet och toppa med skivade äpplen, kanel och socker.

Grädda i mitten av ugnen 35-40 min.

Servera med grädde, vaniljsås eller en kula glass.


 

 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar