5 dec. 2014

Pernillas köttbullar – ca 1,5 kg färdiga köttbullar


Det börjar bli dags att förbereda det stora släktkalaset på julafton. Pernillas köttbullar innehåller inga ägg och vill du göra dem glutenfria kan du ersätta ströbrödet med riven kokt potatis. Vem är nu den där Pernilla? Jo, kokboksförfattaren Anna Bergenströms mamma som var redaktör för den tummade upplagan av Bonniers kokbok som följt mig genom många år och dessutom väninna till makens farfar.

 
 
1 kg nötfärs
4 msk riven lök
6 msk ströbröd
4 tsk potatismjöl
4 dl grädde (2-4 dl mjölk)
3 tsk salt
2 tsk mald vitpeppar

Blanda ströbröd, grädde, potatismjöl, lök och kryddor i en skål.
Tillsätt färsen och blanda väl.
Rulla köttbullar och baka sedan av dem i ugnen på 190 gr i 9 min.
Låt svalna och frys sedan in.
Ta ut ur frysen dagen innan servering och låt dem tina i kylskåp.
Stek dem eller värm dem i gräddsås och servera med rårörda lingon och pressgurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar