1 jan. 2017

I kväll blir det pizza!

I dag har  landets, och antagligen världens, alla pizzerior sin allra bästa dag på hela året. Vill du slippa vänta i timmar på din hemkörda pizza är det faktiskt ganska lätt att själv göra en smaskig pizza. Degen behöver jäsa 1 timme och under tiden gör du en god tomatsås och skär till allt det goda du vill lägga ovanpå!


Pizzadeg
4 dl vetemjöl
1 msk torrjäst
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Till sätt olja och vatten. Knåda degen för hand eller 10 min i maskin.
Låt jäsa övertäckt 1 timme.

Elsas tomatsås

1 msk rapsolja
1/2 gul lök
2 klyftor vitlök
1 brk krossad tomat
1 dl vatten
1 tsk torkad salvia
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad persilja
1/2 hönsbuljontärning
Salt och peppar
Skiva löken och vitlöken.
Häll oljan i en kastrull och låt lök och vitlöken fräsa några minuter.
Tillsätt krossade tomater, den halva buljongtärningen och vatten.
Lägg i örterna, smaka av med salt och peppar.
Låt sjuda ca 20 minuter.


Sätt ugnen på 230 grader.
Kavla ut degen på bakplåtspapper till 2 små eller
en stor pizza lagom för en vanlig ugnsplåt.
Bred över tomatsås och strö över riven ost.
Lägg på valfri topping - tomat, paprika, smakrika ostar,
salami, chorizo, skinka, prosciutto eller vad du nu har i kylen.
Ett bra sätt att bli av med både det ena och det andra...
Grädda pizzan 10-15 minuter.
Toppa med färsk nysköljd ruccola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar